Ο Τσίπρας συναντήθηκε μυστικά με αμερικανό υφυπουργό-Τι λέει η ΝΔ - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας συναντήθηκε μυστικά με αμερικανό υφυπουργό-Τι λέει η ΝΔ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιδράσεις προκάλεσε η μυστική συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υφυπουργό Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε ανακοίνωση ανέφερε πως η διπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κοστίσει εθνικά στην Ελλάδα.

Ο κ. Κεδίκογλου υποστήριξε «ταυτόχρονα με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό υφυπουργό Έρικ Ρούμπιν, την οποία κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν "επιβεβαίωση ότι οι δίαυλοι της αμερικανικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι απλώς εθιμοτυπικοί" ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε την παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού στην τελετή υπογραφής της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό TAP!!».

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωση του πως οι ΗΠΑ επηρεάζουν καθοριστικά τις επιλογές και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τον αγωγό TAP

Την αντίθεσή της, «πρώτα να δεσμεύεται η χώρα, και στη συνέχεια να έρχεται η συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση», εκφράζει η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με αφορμή τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για τη στήριξη του δια-Αδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ως σήμερα καμία επίσημη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τον αγωγό αυτό, δηλαδή τα χαρακτηριστικά του, πόσο το σχέδιο αυτό είναι ρεαλιστικό σε σχέση με τα αποθέματα που θα τον τροφοδοτήσουν, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και ποια τα οφέλη από τον συγκεκριμένο αγωγό σε σχέση και με άλλους αγωγούς που επίσης οι κυβερνήσεις της χώρας μας είχαν προκρίνει και δεσμευτεί (SOUTH STREAM, ITGI) στο παρελθόν.

Υποστηρίζει, δε, ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην υπογραφή καθώς και οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ είναι ενδεικτικές του γεγονότος, ότι οι ΗΠΑ επηρεάζουν καθοριστικά τις επιλογές και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης. Επιβεβαιώνονται, προσθέτει, οι εκτιμήσεις μας ότι οι ΗΠΑ έχουν θέση θέμα να μην υπάρξει ενδυνάμωση των ενεργειακών μας σχέσεων με τη Ρωσία.

Η επιτροπή ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σημειώνει ότι οι αποφάσεις για τους αγωγούς, που είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, (πρέπει) να ληφθούν με βάση το εθνικό συμφέρον και οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ να μείνουν στο δημόσιο και εθνικό έλεγχο, θεωρεί αντιφατική, τη στάση της κυβέρνησης που από τη μια υπογράφει τον ΤΑΠ και από την άλλη εισάγει στη Βουλή για κύρωση μνημόνιο μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του αντίστοιχου υπουργείου ενέργειας της Τουρκίας που διακηρύσσει την προσήλωση στην υλοποίηση του αγωγού (Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας) ITGI.

Τέλος, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με καμία δεσμευτική υπογραφή της κυβέρνησης εφόσον δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της εθνικής αντιπροσωπείας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι, πρώτα να δεσμεύεται η χώρα, όπως σήμερα με την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας και στη συνέχεια να έρχεται η συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση.

Σε σχετική απάντησή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου αξιωματική αντιπολίτευση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

Σε μια στιγμή, που η Ελλάδα κάνει αποφασιστικά βήματα για να ξαναβρεί τη θέση και το ρόλο της στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι, χωρίς να αποκλείει κανέναν εταίρο και καμία δυνητική συνεργασία ή σχέδιο, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιχειρεί να θέσει σε αμφιβολία την αξιοπιστία της, προσθέτει.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, οι αποφάσεις για την επιλογή μεταξύ των ανταγωνιστικών αγωγών για το αζερικό φυσικό αέριο θα ληφθούν το καλοκαίρι. Προσθέτει, δε, ότι η επιλογή του TAP θα σημάνει για την Ελλάδα άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 1,5 δις Ευρώ, 2.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσες.

Ελπίζουμε ότι η επιπολαιότητα της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δε θα κοστίσει ακριβά στην πατρίδα, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ