Παράταση για τα «θολά» εμβάσματα -Κενά στη διαδικασία συμπληρωματικών δηλώσεων - iefimerida.gr

Παράταση για τα «θολά» εμβάσματα -Κενά στη διαδικασία συμπληρωματικών δηλώσεων

Παράταση για τα «θολά» εμβάσματα -Κενά στη διαδικασία συμπληρωματικών δηλώσεων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Από τις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει τελικά η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων σε όσους δεν δικαιολογήσουν τα εμβάσματα τους προς το εξωτερικό τη τελευταία 3ετία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμα την αναγκαία εγκύκλιο για τη διευκρίνιση πολλών τεχνικών μεν αλλά ουσιαστικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος αναμένεται εντός των επόμενων 3- 5 ημερών, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεση τους περίπου 10 ημέρες για να συμπληρώσουν τις ειδικές φόρμες στην ηλεκτρονική σελίδα του ΚΕΠΥΟ.

Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί και λογιστές, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 11 "κενά" στη διαδικασία συμπλήρωσης των σχετικών δηλώσεων:

  1. δεν υπάρχει η Υπουργική Απόφαση που να εξειδικεύει τις διατάξεις του νόμου 4002/11
  2. δεν υπάρχει σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, λόγω αναβάθμισης, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι την φόρμα στην Γενική Γραμματεία.
  3. δεν έχουν ανακοινωθεί οι ισοτιμίες σε περίπτωση που τα εμβάσματα δεν είναι σε Ευρώ.
  4. στην πλειοψηφία των Δ.Ο.Υ. δεν έχει ακόμη καταχωρήσει τις συμπληρωματικές δηλώσεις των φορολογουμένων.
  5. δεν έχουν εκκαθαριστεί παλιότερες συμπληρωματικές δηλώσεις από μεριάς των Δ.Ο.Υ.
  6. Αρκετές Τράπεζες (ειδικά όσες έχουν κλείσει ή έχουν συγχωνευθεί), δεν έχουν ακόμα εκχωρήσει βεβαιώσεις τόκων, μερισμάτων κ.τ.λ. παλαιότερων ετών.
  7. οι Δ.Ο.Υ. που συνενώθηκαν δεν έχουν ακόμα δώσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών , λόγω μη τακτοποίησης του αρχείου.
  8. οι φορολογούμενοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν αντίγραφο φορολογικών δηλώσεων και οι Δ.Ο.Υ. δεν μπορούν να τους τα προσκομίσουν γιατί έχουν καταστρέψει τα αρχεία τους.
  9. ενώ ζητάνε από τους φορολογούμενους να τους δικαιολογήσουν τα εμβάσματα, δεν τους αναφέρουν τα ποσά.
  10. δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση τι θα γίνει με όσους έχουν εμβάσματα πριν τις 30.09.2010 που μπήκε σε εφαρμογή η διάταξη αυτή.
  11. δεν υπάρχει καμία οδηγία για όσους έχουν διαζύγιο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ