Οι δανειστές ζητάνε τις απολύσεις για τις δύο επόμενες δόσεις του Μνημονίου - iefimerida.gr

Οι δανειστές ζητάνε τις απολύσεις για τις δύο επόμενες δόσεις του Μνημονίου

Οι δανειστές ζητάνε τις απολύσεις για τις δύο επόμενες δόσεις του Μνημονίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρχίζει σήμερα η αγωνιώδης προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη εκταμίευση των δύο επόμενων – τελευταίων δόσεων του Μνημονίου 3 προς την Ελλάδα.

Τυπικά, ο υπουργός αναμένεται να ενημερώσει σήμερα στις Βρυξέλλες τους ομολόγους του στο Eurogroup για την ψήφιση από την Βουλή,την επόμενη εβδομάδα, του Μεσοπρόθεσμου που αποτελεί το τυπικό σκέλος για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. Ευρώ.

Ομως, όπως όλα δείχνουν η πίεση προς την Ελλάδα θα εδραστεί στη διαφαινόμενη άρνηση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Παρά το γεγονός ότι τυπικά οι απολύσεις αποτελούν προαπαιτούμενο για την τελευταία δόση του Μαρτίου, το γεγονός ότι στη χώρα μας πληθαίνουν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την πλευρά της Τρόικα. Και αυτό σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, δημιουργεί εκνευρισμό στην Τρόικα που εκτιμά ότι για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά προσπαθεί να υπεκφύγει σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

Τυπικά, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι στο EuroWorking Group της επόμενης εβδομάδας όλα θα προχωρήσουν κανονικά. Παράλληλα, στελέχη του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνουν ότι ναι μεν τα χρήματα της δόσης είναι απαραίτητα αλλά η ρευστότητα είναι επαρκής και μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή των επόμενων δύο δόσεων δεν πρόκειται να δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα.

Τυπικά, το κεντρικό θέμα του σημερινού Eurogroup θα είναι η Κύπρος και η σημερινή συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί παρούσης της Κριστίν Λαγκάρντ αποτελεί την πρεμιέρα του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ που αντικατέστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται -σε σύντομη παρέμβασή του- να ενημερώσει το Συμβούλιο για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016 και την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το 2013.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει στη σημερινή ατζέντα θέμα έγκρισης για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός που είχε γίνει το Νοέμβριο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group διαπιστώθηκε καθυστέρηση σε μια σειρά θέματα και ορισμένες χώρες διατύπωσαν για άλλη μία φορά επιφυλάξεις.

Και παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας αυτή τη στιγμή δεν επιθυμούν ένταση της κριτικής προς την ελληνική πλευρά τα προβλήματα -που από την πλευρά τους διαπιστώνουν- είναι συγκεκριμένα και δεδομένα:

Οι 25.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων παρά τη ρητορική των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (Δημοκρατική Αριστερά και ΠΑΣΟΚ) είναι σύμφωνα με την Τρόικα όχι μόνον συμφωνημένες αλλά και προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του δανειακού προγράμματος.

Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν το δεύτερο σημαντικό αγκάθι και η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει για πολύ χρόνο ακόμη τις κινήσεις στα χέρια της ελληνικής πλευράς, προετοιμάζοντας «καπέλο» με ξένους κομισάριους για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, αυτό του παρακολουθούν οι δανειστές με ιδιαίτερη προσοχή είναι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και ιδιαίτερα το σκέλος των εσόδων. Ατύπως έχουν δώσει προθεσμία έως το τέλος Φεβρουαρίου προαναγγέλλοντας ότι αν η κατάσταση παραμείνει εκτός ελέγχου το Μάρτιο θα χρειαστεί να συζητηθεί η λήψη νέων μέτρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ