Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν νωρίτερα απ'ότι πίστευαν οι επιστήμονες - iefimerida.gr

Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν νωρίτερα απ'ότι πίστευαν οι επιστήμονες

Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από αστεροειδή νωρίτερα απ'ότι πίστευαν οι επιστήμο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Μπέρκλει της Καλιφόρνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν περίπου 33.000 χρόνια μετά τη πτώση ενός αστεροειδούς στη Γη κι όχι 300.000 χρόνια μετά, όπως πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Ακόμη, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πτώση του συγκεκριμένου αστεροειδούς και οι αλλαγές που αυτός έφερε στη Γη, δεν ήταν η μόνη αιτία εξάλειψης του είδους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το κλίμα της Γης πρέπει να βρισκόταν ήδη σε οριακό σημείο όταν ο γιγάντιος αστεροειδής προσέκρουσε στην χερσόνησο Γιουκατάν του σημερινού Μεξικού, δημιουργώντας έναν κρατήρα διαμέτρου 180 χιλιομέτρων και προκαλώντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες και οδήγησαν στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Στα πλαίσια της έρευνάς τους οι επιστήμονες του Μπέρκλεϋ ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με την χρονική περίοδο εξαφάνισης των δεινοσαύρων αλλά και στοιχεία από τον κρατήρα που σχηματίστηκε από την πτώση του αστεροειδούς και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αστεροειδής που είχε διάμετρο 9,6 χιλιόμετρα έλιωσε καθώς προσέκρουσε στο έδαφος γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με συντρίμμια, όπως σφαιρίδια γυαλιού, χαλαζίες και σκόνη με υψηλά επίπεδα ιριδίου, τα οποία διασκορπίστηκαν στον πλανήτη μας. Το αποτέλεσμα ήταν να επιταχυνθεί η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, η οποία ωστόσο είχε ήδη ξεκινήσει λόγων σοβαρών κλιματικών μεταβολών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ