Σπάνιος χαμαιλέοντας πυγμαίος εντοπίστηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ [εικόνες] - iefimerida.gr

Σπάνιος χαμαιλέοντας πυγμαίος εντοπίστηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ [εικόνες]

Πυγμαίος χαμαιλέοντας εντοπίστηκε από ερευνητές του Χαρβαρντ [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία μικροσκοπική και απίστευτα χαριτωμένη ανακάλυψη έκαναν οι ερευνητές του Χάρβαρντ στη Μοζαμβίκη. Ο μοναδικός και εξαιρετικά σπάνιος χαμαιλέοντας πυγμαίος, εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1971, ωστόσο από τότε ελάχιστοι άνθρωποι τον έχουν ξαναδεί. Ο πρόσφατος εντοπισμός του λοιπόν ήταν ανακουφιστικός για τους επιστήμονες.

Σε αντίθεση με τους «μεγάλους» συγγενείς του, που ζουν κυρίως σκαρφαλωμένοι στα δέντρα, ο χαμαιλέοντας πυγμαίος δεν έχει τη χαρακτηριστική πελώρια ουρά και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο έδαφος κοντά σε σωρούς φύλλων.

«Δεδομένου ότι ορισμένα αρπακτικά της νύχτας διαθέτουν καλή αντίληψη των χρωμάτων, οι χαμαιλέοντες πυγμαίοι, μειώνουν την δράση των χρωματοφόρων τους στο δέρμα τους και γίνονται κατάλευκοι σαν φαντάσματα» εξηγεί ο ερευνητής Πιοτρ Νασκρέκι, ο οποίος εντόπισε και φωτογράφισε τον σπάνιο χαμαιλέοντα. «Αυτό φυσικά καθιστά εύκολο να εντοπιστούν από κάποιον που κρατά έναν ισχυρό φακό, και έτσι σύντομα άρχισα να παρατηρώ δεκάδες από αυτούς κοιμούνται σε δέντρα και θάμνους γύρω μου» συμπληρώνει.

Ωστόσο το επόμενο πρωί, οι δεκάδες χαμαιλέοντες είχαν εξαφανιστεί και εμφανίζονταν ξανά μόνο τη νύχτα. Αυτό κίνησε την περιέργεια του Νασκρέκι ο οποίος μετά από πολλή παρατήρηση, διαπίστωσε ότι τα μικροσκοπικά πλασματάκια δεν ήταν ορατά κατά τη διάρκεια της μέρας, αφού γίνονταν ένα με το περιβάλλον γύρω τους και μόνο το βράδυ που «άσπριζαν» ξανά μπορούσε κανείς να τα εντοπίσει.

Αποφασισμένος να τα φωτογραφίσει τη μέρα, ο Νασκρέκι ξύπνησε πριν ξημερώσει και αφού εντόπισε τους άσπρους ακόμα χαμαιλέοντες, συνέχισε να τους κοιτάει μέχρι να βγει ο ήλιος, ώστε να μη τους χάσει από τα μάτια του. Το θέαμα που αντίκρυσε εν τέλει ήταν ακόμα πιο όμορφο απ' ότι περίμενε, αφού διαπίστωσε ότι ο χαμαιλέοντας που παρατηρούσε ήταν θηλυκός και μάλιστα είχε και μωρό.

Έτσι είχε την ευκαιρία να φωτογραφήσει με το φως της ημέρας τους σπάνιους χαμαιλέοντες πυγμαίους και μάλιστα σε πολύ τρυφερά στιγμιότυπα, όπως θα δείτε στις εικόνες που ακολουθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ