Η Ελβετία αποφασίζει να σταματήσει την χρήση πυρηνικής ενέργειας - iefimerida.gr

Η Ελβετία αποφασίζει να σταματήσει την χρήση πυρηνικής ενέργειας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελβετοί νομοθέτες, ενέκριναν την Τετάρτη, την πρόταση να απεμπλακεί η χώρα τους από την πυρηνική ενέργεια. Μια κίνηση σε χρονιά εκλογών και έντονου προβληματισμού σχετικά με την χρήση της ατομικής ενέργειας.

Η πλειονότητα των βουλευτών στην Ελβετική Κάτω Βουλή, ψήφισε υπέρ του σχεδίου, που περιλαμβάνει σταδιακό κλείσιμο και των πέντε πυρηνικών εργοστασίων έως το 2034.

Το νομοσχέδιο πέρασε στο Εθνικό Συμβούλιο με ψήφους 101 υπέρ, 54 εναντίον και 36 παρών. Είχε την υποστήριξη απ' όλα τα κόμματα, εκτός από το φίλο-βιομηχανικό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και του Λαϊκού Κόμματος Ελβετίας.

Τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ελβετία αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας της Ελβετίας, καθώς παράγουν το 40% . Η υδροηλεκτρική ενέργεια, καλύπτει περίπου το περισσότερο από το υπόλοιπο ποσοστό.

Οι αντίθετες απόψεις που ακούγονται, είναι ότι αν η Ελβετία εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να τροποποιήσει την ενεργειακή της πολιτική. Θα πρέπει να ανεβάσει τα ηλεκτρικά κόστη για τους πολίτες και θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της χώρας για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου. Επισημαίνουν και τον κίνδυνο ότι η χώρα θα πάψει να είναι αυτάρκης ενεργειακά και ότι θα χρειαστεί να στηριχτεί και στο αέριο από το εξωτερικό.

Η Ελβετική Άνω Βουλή και το Συμβούλιο των Περιοχών πρέπει επίσης να ψηφίσει το σχέδιο και τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει μια λεπτομερή πρόταση για το πώς θα πραγματοποιηθεί η έξοδος από την πυρηνική ενέργεια, στην Βουλή. Η κυβέρνηση είναι ήδη θετικά προδιατεθειμένη για να κλείσουν οι αντιδραστήρες στην χώρα μεταξύ 2014 και 2034, αφού θα έχουν φτάσει στον μέσο όρο ζωής των 50 ετών.

Οι προσπάθειες να εγκαταλείψουν την ατομική ενέργεια στην Ελβετία ενδυναμώθηκαν μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα της 11ης Μαρτίου.

Παρ' όλο που οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ελβετία δεν θεωρούνται επικίνδυνοι και είναι από τους ασφαλέστερους στην Ευρώπη, η πλειοψηφία των Ελβετών πολιτών επιθυμούν να καταργηθεί η χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην χώρα τους. Το θέμα πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Οκτωβρίου.

Τον τελευταίο μήνα, υπήρξαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις εναντίον της πυρηνικής ενέργειας τα τελευταία 25 χρόνια.

«Να είστε παραγωγικοί. Μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ντορίς Λίθαρντ στους νομοθέτες, μετά την ψήφο τους την Τετάρτη.

Προτάσεις για την αύξηση της ενέργειας στην Ελβετία, περιλαμβάνουν την αγορά περισσότερου φυσικού αερίου, ανάπτυξη σε ανανεώσιμες πηγές όπως νερό, ήλιο, και αέρα και με επιπλέον προσπάθειες στην ανάπτυξη άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η γεωθερμική.

Ο Λίθαρντ σημείωσε ότι πολλά έργα υποδομής στην Ελβετία σταματούν στο τοπικό επίπεδο. Το μοναδικό σύστημα της χώρας που βασίζεται στην λαϊκή δημοκρατία κάνει πιο εύκολο για τους ψηφοφόρους να σταματούν αιολικές φάρμες και άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας να χτίζονται στις αυλές τους.

Την Δευτέρα η Γερμανία ενέκρινε την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2022. Ο νόμος πρόκειται να περάσει τον επόμενο μήνα. Η Γερμανία διαθέτει 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες και ήδη έκλεισαν 8 από αυτούς μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ