Ο επιχειρηματίας που διεκδικεί την προεδρία της Αιγύπτου - iefimerida.gr

Ο επιχειρηματίας που διεκδικεί την προεδρία της Αιγύπτου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πολιτικές του φιλοδοξίες τον οδήγησαν να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας στην Αίγυπτο, η οποία μάλιστα του ανήκει και να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Αιγύπτου μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Ο λόγος για τον δισεκατομμυριούχο Αιγύπτιο, Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος είναι γνωστός για τις επενδύσεις που είχε κάνει στην Ελλάδα αλλά και για την κοσμοπολίτικη ζωή του στη Μύκονο.

«Προσωπικά αποφάσισα να επικεντρωθώ περισσότερο στο κοινωνικό και πολιτικό έργο, με στόχο να παίξω ρόλο στη μεταμόρφωση της μετεπαναστατικής Αιγύπτου σε μια αστική δημοκρατία», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο 57χρονος επιχειρηματίας.

Ως μεγαλύτερος γιος του Όνσι Σαουίρις, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Αιγυπτιακή επανάσταση καθώς είχε ζητήσει την παραίτηση του Χόσνι Μπουμπάρακ και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Γι’ αυτό το λόγο, πριν από μερικό διάστημα, ο Σαουίρις, ίδρυσε το Κόμμα των Ελεύθερων Αιγυπτίων με το οποίο θα διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου.

Ο Σαουίρις, είναι ο ιδιοκτήτης της οικογενειακής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orascom Telecom Holding (OTH) η οποία πρόσφατα μάλιστα συγχωνεύτηκε με την Ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, VimpelCom. Παράλληλα, ο Σαουίρις είναι επικεφαλής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Wind Telecom αλλά και της Wind Telecomunicazioni SpA στην Ιταλία.

Η εταιρεία OTH, απασχολεί συνολικά 20 χιλιάδες εργαζομένους σε 12 χώρες και έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στην Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια. Οι εταιρείες του παρέχουν υπηρεσίες σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Νότια Ασία, την Ευρώπη και τον Καναδά.

Ο άραβας δισεκατομμυριούχος κατέχει την 310η θέση στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του περιοδικού Forbes, με μια περιουσία η οποία ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Αίγυπτο είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άντρας καθώς την πρωτιά την κατέχει ο αδερφός του.

Ο Σαουίρις, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μηχανολογία στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη.

Από τον Νοέμβριο του 2005, είναι μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλία ενώ αποτέλεσε και πρόεδρος του γερμανό- αραβικού Επιμελητηρίου Βιομηχανίας και Εμπορίου για το 2008-2009.

Στην Αίγυπτο έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο οι πρώτες ελεύθερες εκλογές και δυο μήνες αργότερα θα επιλεγεί ο πρόεδρος της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ