Καταγγέλλουν τη Google για ρατσισμό και διακρίσεις κατά εγχρώμων [εικόνες] - iefimerida.gr

Καταγγέλλουν τη Google για ρατσισμό και διακρίσεις κατά εγχρώμων [εικόνες]

Καταγγέλλουν τη Google για ρατσισμό και διακρίσεις κατά εγχρώμων [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθηγήτρια του Χάρβαρντ πραγματοποίησε έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μηχανή αναζήτησης του Google διέπεται από ρατσιστικά κριτήρια.

Ειδικότερα η Λατάνια Σουίνι συνέκρινε χαρακτηριστικά ονόματα έγχρωμων, όπως «Εμπονι» και «ΝτιΣον», με αντίστοιχα λευκών, όπως Τζιλ και Τζέφρι και ανακάλυψε «διακρίσεις» εις βάρος του έγχρωμου πληθυσμού στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν 25% περισσότερες πιθανότητας στα ονόματα των εγχρώμων να εμφανίσουν σελίδες για συλλήψεις και καταγραφές ποινικών μητρώων.

Η καθηγήτρια καταγγέλλει ότι η Google συνδέει συνήθως τα ονόματα έγχρωμων με με σελίδες που έχουν σχέση με συλλήψεις και εγκληματικότητα.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι είναι κοινή πρακτική στις ΗΠΑ να κάνει κάποιος αναζήτηση στο Google για ονόματα πιθανών υποψηφίων για πρόσληψη, για πελάτες ή, ακόμη και φίλους με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διακρίσεις κατά έγχρωμων πολιτών.

Η κα Σουίνι συνέλεξε στοιχεία για 2.000 ονόματα που είναι ενδεικτικά για τον αν κάποιος είναι λευκός ή έγχρωμος και συμπέρανε ότι ενώ τα περισσότερα ονόματα εμφάνιζαν αποτελέσματα για δημόσια αρχεία, εκείνα των εγχρώμων είχαν κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δεδομένα που συνδέονται με τη λέξη «σύλληψη».

Χαρακτηριστικά η κα Σουίνι αναζήτησε ονόματα που παραπέμπουν έγχρωμες γυναίκες, μαζί με το δικό της όνομα, όπως Λατάνια Σουίνι,Λατάνια Φαρέλ,Λατάνια Λόετ και εμφάνισαν αποτελέσματα που σχετίζονται με υπηρεσίες που δίνουν πληροφορίες σύλληψης, ωστόσο, μόνο ένα από αυτά τα ονόματα, εκείνο της Λατάνια Λόκετ, είχε σύνδεση με κάποια σύλληψη ή ποινικό μητρώο.

Καταγγέλλουν τη Google για ρατσισμό και διακρίσεις κατά εγχρώμων [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Καταγγέλλουν τη Google για ρατσισμό και διακρίσεις κατά εγχρώμων [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Google αναγκάστηκε να αποσύρει την εφαρμογή «Make me Asian» («Κάνε με Ασιάτη») η οποία έδινε το δικαίωμα στους χρήστες να αλλάξουν τις φωτογραφίες τους και να τους δώσουν ασιατικά χαρακτηριστικά.

Αυτό προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από χιλιάδες πολίτες και οργανώσεις με αποτέλεσμα να αποσυρθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ