Μπομπ Μάρλεϊ: Ο άνθρωπος που άλλαξε την μουσική [βίντεο] - iefimerida.gr

Μπομπ Μάρλεϊ: Ο άνθρωπος που άλλαξε την μουσική [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομα του έχει γίνει θρύλος στην ρέγκε μουσική και όχι μόνο. Γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου του 1945 στην Τζαμάικα, ο Μπομπ Μάρλεϊ ασχολήθηκε από πολύ μικρός με την μουσική και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο Μάρλεϊ πέθανε το 1981, αφήνοντας πίσω του τραγούδια όπως το «No Woman No Cry», «I shot the Sherrif», «Don't worry be happy» τα οποία έγιναν κλασσικές επιτυχίες στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Bob Marley and the Wailers- Η αρχή της επιτυχίας

Η πρώτη μορφή του θρυλικού -πλέον- συγκροτήματος The Wailers, έγινε το 1963 χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ το 1968 σε μια νέα προσπάθεια γνώρισαν επιτυχία. Το 1972 κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Catch A Fire (Stir It Up, Kinky Reggae) και ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το Burnin' με τραγούδια όπως τα Get Up, Stand Up και το I shot the Sheriff, που έγινε παγκόσμια επιτυχία στη διασκευή του Έρικ Κλάπτον και εκτόξευσε την δημοτικότητα του Μπομπ Μάρλεϊ.

Το 1974 οι Γουέιλερς διαλύθηκαν, λόγω διαφωνιών, με τον Μάρλεϊ να κρατάει το όνομα του συγκροτήματος και να εμφανίζεται ως Μπομπ Μάρλεϊ και Γουέιλερς με διάφορους μουσικούς.

Σόλο καριέρα

Το 1975 σημειώνει την πρώτη παγκόσμια επιτυχία του με το τραγούδι No Woman, No Cry, ενώ τον επόμενο χρόνο το άλμουμ του Rastaman Vibration παραμένει για τέσσερις εβδομάδες στο Top 10 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.

Τον επόμενο χρόνο το Rastaman Vibration γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και παραμένει για τέσσερεις εβδομάδες στα δέκα πρώτα άλμπουμ του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών. Πλέον έχει γίνει ένας παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης, με συμμετοχές και στην ροκ σκηνή, ενώ αρχίζει να ασχολείται μέσω της μουσικής του με την καταπίεση των μαύρων και τον ρατσισμό. Το 1976 μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου ηχογραφεί δυο άλμπουμ: το Εxodus, με τραγούδια όπως το One Love και το Jammin' και το Kaya. Πέρα από την πολιτική, ο Μπομπ Μάρλεϊ ασχολήθηκε και με την θρησκεία, με το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1980 με τον τίλο Uprising, να θεωρείται από τα πιο θρησκευτικά του άρθρα.

Ο Θάνατος του Θρύλου

Το Ιούλιο του 1977, μετά από ενοχλήσεις που ένιωσε σε δάχτυλο του δεξιού του ποδιού, οι γιατροί διέγνωσαν κακόηθες μελάνωμα. Οι γιατροί του πρότειναν ακρωτηριασμό αλλά εκείνος αρνήθηκε επειδή το απαγόρευε το δόγμα των Ρασταφάρι, ενώ για τον ίδιο λόγο δεν συνέταξε διαθήκη.

ήσει 12 παιδιά από 8 διαφορετικές γυναίκες. Το απαγόρευε και αυτό ο Ρασταφαριανισμός. Ο καρκίνος γρήγορα εξαπλώθηκε στα ζωτικά του όργανα και ο θρύλος της Ρέγκε έδωσε την τελευταία του συναυλία στις 23 Σεπττεμβρίου του 1980 στο Πίτσμπουργκ.

Στις 11 Μαϊου του 1981, ο Μπομπ Μάρλεϊ έφυγε, έχοντας τραγουδήσει για τον έρωτα, αλλά και εναντίον του ρατσισμού και τον φυλετικών διακρίσεων. Τα τραγούδια του είχαν έντονο επαναστατικό χαρακτήρα και περνούσαν πολλαπλά πολιτικά μηνύματα. Τα τραγούδια του ακόμα αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους τους αγανακτισμένους και επαναστατημένους, με πολλούς από αυτούς να ξεχνάνε ότι ο Μπομπ Μάρλεϊ ήταν πάντα κατά της βίας και των πράξεων μίσους και αντεκδίκησης, ελπίζοντας σε μια ειρηνική αλλαγή υπέρ των αδικημένων με τα μεγαλύτερα όπλα που είχε: Την Αγάπη και την Μουσική του...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ