Aπό 1ης Ιουλίου 2013 αλλάζει ο χάρτης στην αγορά ενέργειας - iefimerida.gr

Aπό 1ης Ιουλίου 2013 αλλάζει ο χάρτης στην αγορά ενέργειας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια άλλη αγορά ηλεκτρισμού, με απελευθερωμένα τιμολόγια, με δημοπρασίες φορτίων ενέργειας, με δυνατότητα πρόσβασης ιδιωτών σε λιγνιτικά και υδατικά αποθέματα θα ξεκινήσει να λειτουργεί μετά την 1η Ιουλίου 2013.

Οι δομές λειτουργίας της νέας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού θα είναι έτοιμε ςμέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση αποδέχεται τις εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη χονδρεμπορική αλλά και τη λιανεμπορική αγορά και την καλεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του προτεινόμενου σχεδίου.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος καλεί τη ΡΑΕ να επεξεργαστεί και να εξειδικεύσει περαιτέρω τις προτάσεις της και να προχωρήσει στη συγκρότηση και ενεργοποίηση των τριών ομάδων εργασίας που προτείνει η ΡΑΕ για να ασχοληθούν αναλυτικά με τα πλέον κρίσιμα θέματα του νέου πλαισίου της αγοράς ηλεκτρισμού όπως:

Τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της χονδρεμπορικής αγοράς (θέματα αγοράς εφεδρειών, μηχανισμών ισχύος και ανάκτησης μεταβλητού κόστους, κανόνας 30%).

Τις δημοπρασίες λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών προθεσμιακών προϊόντων.

Την εναρμόνιση με το target model (μοντέλο που υιοθετούν για την ενέργεια οι χώρες της Ευρώπης), καθώς και τις τροποποιήσεις των κανόνων για τη χονδρεμπορική αγορά.

Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι με τους νέους κανόνες λειτουργίας θα εξαληφθούν οι στρεβλώσεις και η αγορά θα λειτουργήσει ορθολογικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ