H αναζήτηση εναλλακτικής πηγής θέρμανσης, χαμηλότερου κόστους από αυτή του πετρελαίου, είναι δεδομένη στην Ελλάδα της κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται να συνδράμει, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, και η μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, την οικονομικότερη θέρμανση προσφέρουν οι αντλίες θερμότητας, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κλιματιστικά, αφού το κόστος (θερμικής ενέργειας) ανέρχεται στο 39,44% του αντίστοιχου κόστους του λέβητα πετρελαίου. Αντίθετα, η εφαρμογή του ανοιχτού τζακιού έχει κόστος 139,12% έναντι του 100% του λέβητα πετρελαίου.
Η αμέσως οικονομικότερη τεχνολογία είναι αυτή του λέβητα βιομάζας, τα περίφημα δηλαδή πέλετ που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Το κόστος θερμικής ενέργειας ανέρχεται στο 57,84% αυτού του πετρελαίου και αντιστοιχεί σε 0,086 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα. Ακολουθεί το ενεργειακό τζάκι με κόστος στο 69,56% έναντι του πετρελαίου και κόστος θερμικής ενέργειας στα 0,103 ευρώ ανά θερμική ενέργεια έναντι 0,148 ευρώ ανά θερμική ενέργεια του πετρελαίου. Το ανοιχτό τζάκι είναι το πλέον αντιοικονομικό, με κόστος θερμότητας στα 0,206 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα.