Προβληματισμός Eurobank για την ανάκαμψη και τις προοπτικές του Χρέους - iefimerida.gr

Προβληματισμός Eurobank για την ανάκαμψη και τις προοπτικές του Χρέους

Προβληματισμός Eurobank για την ανάκαμψη και τις προοπτικές του Χρέους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πιο χαμηλά τον πήχη της ύφεσης για το 2013, με ότι συνεπάγεται αυτό για το 2014, βάζει η EUROBANK, σε ειδική της Έκθεση για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, συμπλέοντας, παράλληλα, με τις επισημάνσεις της MOODY'S, η οποία πριν από ένα 24ωρο τόνιζε σε ειδική μελέτη για την Ελλάδα, ότι το Χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα έως και το 2016.

Σύμφωνα με την Έκθεση της EUROBANK, τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και η σημαντική μείωση των μισθών στο σύνολο της οικονομίας με στόχο τη βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση. Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20% κατά τη χρονική περίοδο 2008-2012, και αναμένεται περαιτέρω πτώση της τάξης του 5% κατά το 2013, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου δεν θα ξεπεράσει το 4,5%.

Όπως σημειώνει η Έκθεση, η ραγδαία πτώση του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τον αποπληθωρισμό οδήγησε σε χειροτέρευση της δυναμικής του Δημόσιου Χρέους, με το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ να αναμένεται να φτάσει το 178% το 2013, από 129% το 2009, παρά την αναδιάρθρωση που έγινε το Μάρτιο του 2012 και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που πάρθηκαν το Δεκέμβριο του 2012.

Με δεδομένο, δε, ότι για να φτάσει το Χρέος σε βιώσιμα επίπεδα- σύμφωνα με τις παραδοχές της Τρόικας που δεν συμμερίζονται απολύτως οι αγορές- ήτοι στο 124% του ΑΕΠ το 2020, είναι αναγκαία η ταχεία ανάκαμψη και η διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης στα επίπεδα του 3%, η Έκθεση σημειώνει ότι η αναμενόμενη πτώση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από 18,5% κατά τη δεκαετία 2000-2010 στο 13% του ΑΕΠ κατά την επόμενη δεκαετία) θα μπορούσε να συνεισφέρει 0,8% ετησίως στο ρυθμό μεταβολής του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Αντιστοίχως, η αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες (από 54,6% κατά τη δεκαετία 2000-2010 στο 70% κατά την επόμενη δεκαετία), σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θα μπορούσε να προσθέσει στο ρυθμό ανάπτυξης 0,4% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της EUROBANK επισημαίνουν ότι αναγκαία προϋπόθεση για να μπει η ελληνική οικονομία σε μια νέα τροχιά διατηρήσιμης και μακροχρόνιας υψηλής ανάπτυξης είναι η επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ