Γιατί έκανε θραύση το 19ο αιώνα η «μεταθανάτια φωτογραφία» [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιατί έκανε θραύση το 19ο αιώνα η «μεταθανάτια φωτογραφία» [εικόνες]

Γιατί έκανε θραύση το 19ο αιώνα η «μεταθανάτια φωτογραφία» [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θραύση έκανε η μεταθανάτια... φωτογραφία, δηλαδή η φωτογράφηση των νεκρών με τρόπο τέτοιο, όμως, που να φαίνονται σαν ζωντανοί, στο 19ο αιώνα, στην ευρωπαϊκή μεσαία τάξη.

Οι συγγενείς των νεκρών κατέφευγαν στη λύση αυτή – που μοιάζει λίγο νοσηρή – για λόγους κυρίως οικονομικούς.

Η φωτογράφηση ήταν μια προσιτή λύση, ταχύτερη και σαφώς οικονομικότερη από την άλλη εναλλακτική που είχαν όσοι ήθελαν να κρατήσουν ένα αναμνηστικό των νεκρών-μελών της οικογένειάς τους, τη φιλοτέχνηση από κάποιον καλλιτέχνη του πορτραίτου τους.

Σε άλλες φωτογραφίες οι νεκροί τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φαίνονται ζωντανοί, με ανοιχτά τα μάτια, ενώ, μάλιστα, κάποιοι συγγενείς τους έβαφαν και τα μάγουλά τους για να φαίνονται ροδαλά και να είναι πιο... πιστευτό το αποτέλεσμα. Αλλοι προτιμούσαν οι νεκροί συγγενείς τους να φαίνονται σαν να είχαν πέσει σε βαθύ ύπνο. Πολλοί ήταν και αυτοί που δεν τον άφηναν να... ποζάρει μόνος τους, αλλά τον πλαισίωναν στη φωτογραφία του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ