Στίβεν Κινγκ: «Οι Γερμανοί δεν είναι τελείως αθώοι!» - iefimerida.gr

Στίβεν Κινγκ: «Οι Γερμανοί δεν είναι τελείως αθώοι!»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μιλώντας σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας HSBC, Στίβεν Κινγκ, θεωρεί απαραίτητη την αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα ώστε να επιβιώσει το ευρώ ενώ παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες και στη Γερμανία.

«Οι Έλληνες μπορεί να κάνουν οικονομία, αλλά με τα μέτρα λιτότητας και μόνο δεν θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση. Οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν αποτέλεσμα, αντιθέτως φοβούνται ότι θα επηρεάσουν την μελλοντική ανάπτυξη. Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν έτσι να αυξάνονται», τόνισε.

Στην ερώτηση για το πώς θα μπορέσουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία να αποπληρώσουν το χρέος ο Κίνγκ υποστηρίζει ότι, «μέσα στα επόμενα δυο με τρία χρόνια, η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις αγορές. Με τα νέα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης η λύση απλώς καθυστερεί, τα θεμελιώδη προβλήματα παραμένουν. Σίγουρα, μια οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση θα είναι απαραίτητη, στην οποία θα συμμετέχουν και ιδιώτες πιστωτές. Το θέμα δεν είναι, τι θα συμβεί με κάθε κάτοχο ομολόγου αλλά η σταθερότητα του συνολικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: η αναδιάρθρωση θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με την χρεοκοπία της Lehman Brothers; Πολλοί πιστεύουν ότι θα καταρρεύσει όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εγώ δεν πιστεύω όμως ότι θα φτάσει τόσο μακριά».

Αναφερόμενος και στη Γερμανία, ο Κινγκ τόνισε, ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να σκεφτούν περισσότερο τη σχέση τους με τις γειτονικές χώρες, παρά την επιστροφή στο μάρκο, «οι γερμανοί είναι υπερήφανοι για τα μεγάλα πλεονάσματα των συναλλαγών τους. Αλλά, εάν σε έναν τόπο υπάρχουν πλεονάσματα, σε κάποιο άλλο θα υπάρχουν ελλείμματα. Οι Γερμανοί έδωσαν μεγαλόψυχα χρήματα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Πορτογαλία και την Ισπανία, γιατί το θεώρησαν επικερδές. Θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να τα επενδύσουν στη χώρα τους ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αλλά τα έδωσαν στις γειτονικές χώρες, γιατί εκεί έγινε συμφωνία για μεγαλύτερη επιστροφή. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλαν σε μια πιστωτική έκρηξη, και έτσι δεν είναι απολύτως αθώοι για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες είναι υπερχρεωμένες».

Αυτό που προτείνει ο Κίνγκ, είναι ένας αυστηρότερος μηχανισμός στην Ευρώπη, αλλά και επίπονες ποινές, σε περίπτωση που μια χώρα δεν συμπεριφέρεται σωστά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ