Πασχίζει η κυβέρνηση να λειτουργήσει σήμερα το Μετρό - iefimerida.gr

Πασχίζει η κυβέρνηση να λειτουργήσει σήμερα το Μετρό

Πασχίζει η κυβέρνηση να λειτουργήσει σήμερα το Μετρό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί και πάλι σε λειτουργία το Μετρό, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι 1,5 εκατομμύρια πολίτες και να μπει τέλος στην ταλαιπωρία τους που κράτησε εννέα ημέρες.

Ήδη η επίδοση των φύλλων πορείας στους απεργούς του Μετρό πραγματοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς -στις περιπτώσεις που κατέστη δυνατό να εντοπιστούν οι εργαζόμενοι-.

Αν και από το Μαξίμου δεν υπάρχει πλαφόν στην ώρα που οι συρμοί θα εγκαταλείψουν το αμαξοστάσιο και θα πραγματοποιήσουν και πάλι δρομολόγια, ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr από κυβερνητικές, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το Μετρό να επαναλειτουργήσει σήμερα έστω και αργά το απόγευμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους κάνουν λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού από την κυβέρνηση.

Από το πρωί πάντως οι εργαζόμενοι που έχουν στα χέρια τους τα φύλλα πορείας μεταβαίνουν στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια προκειμένου να πιάσουν δουλειά. Συγκεκριμένα μέχρι τις 11:30 είχαν φτάσει 14 οδηγοί, οι οποίοι θα έπιαναν δουλειά στη Γραμμή 3 (Αιγάλεω-Δουκίσσης Πλακεντίας), ενώ άλλοι 10 θα εργάζονται για τη λειτουργία της Γραμμή 2 (Άγιος Δημήτριος-Άγιος Αντώνιος).

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί χρειάζονται 400 άτομα ώστε να λειτουργήσει σωστά και με απόλυτη ασφάλεια. Το Μετρό για να μπορέσει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας θα πρέπει να επανδρωθούν σωστά όλες οι θέσεις και να ελεγχθούν οι γραμμές, αφού τα τρένα ήταν για οκτώ ημέρες καθηλωμένα χωρίς επιθεώρηση και τεχνική υποστήριξη, οπότε χρειάζεται να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, οπότε πριν από το απόγευμα αποκλείεται να πραγματοποιηθεί κάποιο δρομολόγιο.

Σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε πως το Μετρό θα επαναλειτουργήσει άμεσα, ωστόσο επειδή προέχει να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του, γι αυτό και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι συρμοί να πραγματοποιήσουν και πάλι δρομολόγια μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την επίταξη στο Μετρό

Μπορεί η κατάληψη στο αμαξοστάσιο του Μετρό να έληξε μετά από την επέμβαση των ΜΑΤ και οι εργαζόμενοι να έλαβαν τα φύλλα πορείας, ωστόσο οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να σταματούν.

Ήδη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο αμαξοστάσιο στις 13:00, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα για πορεία στο Σύνταγμα στις 16:00 το απόγευμα.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην επίταξη και την εισβολή των ΜΑΤ

Η Κουμουνδούρου με ανακοίνωση της επιτίθεται στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «ψυχρούς εκτελεστές της δημοκρατίας, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων».

Παράλληλα τονίζει ότι «η βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και στις αποδοχές των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελεί μέρος του συνολικότερου μνημονιακού σχεδίου για την κατάργηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, για την ισοπέδωση των "απομειναριών" των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Απέναντι σε αυτό τον κυβερνητικό, αυταρχικό κατήφορο των επιτάξεων και των αστυνομικών επιχειρήσεων καταστολής, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε οργισμένοι και αποφασισμένοι. Αποφασισμένοι να αντισταθούμε και να παλέψουμε δίπλα στους απεργούς για να στηρίξουμε τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα τους».

Από την άλλη το ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των απεργών, στο Αμαξοστασίο του ΜΕΤΡΟ, που αποδεικνύει ότι η επιχείρηση «Νόμος και Τάξη» της κυβέρνησης στόχο έχει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες.

Η κρατική βία και καταστολή δε στρέφεται μόνο εναντίον των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.

Ο λαός σαν μια γροθιά να απαντήσει με συλλογική αντεπίθεση και μαζική οργανωμένη απειθαρχία στα αντιλαϊκά μέτρα, τους αντιδραστικούς νόμους και την καταστολή. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Τώρα χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Συγκοινωνίας.

Και η Χρυσή Αυγή όμως επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τόνισε πως η μόνη άμεση λύση για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και την εκτόνωση της έντασης είναι η ένταξη βουλευτών, υπουργών, εργατοπατέρων και golden boys στο ενιαίο μισθολόγιο. Για το σημερινό αδιέξοδο ευθύνονται οι πολιτικάντηδες του άθλιου κομματικού κράτους, που διόριζαν για δεκαετίες στο δημόσιο, αναξιοκρατικά και παράνομα.

Το χρονικό της επέμβασης των ΜΑΤ και η λήξη της κατάληψης στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια

Εικοσι λεπτά πριν από τις τέσσερις οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων πήραν το πράσινο φως για επέμβαση στο αμαξοστάσιο. Ομάδα αστυνομικών έκοψε με τροχό τις αλυσίδες και τα λουκέτα που είχαν τοποθετήσει οι καταληψίες στην πόρτα του αμαξοστασίου και στη συνέχεια με τη χρήση πολιορκητικού κριού άνοιξαν την είσοδο της πύλης και δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης εισέβαλαν στον χώρο και ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνση τους.

Εκείνη την ώρα στο χώρο βρίσκονταν περίπου 50 υπάλληλοι, ως προσωπικό ασφαλείας. Στη θέα των ΕΚΑΜ δεν έκαναν καμία κίνηση και δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.

Στην περιοχή βρίσκονταν κλούβες της ΕΛ.ΑΣ και είχαν αποκλείσει όλο το οικοδομικό τετράγωνο, ενώ μικροένταση σημειώθηκε με τους συγκεντρωμένους εκτός του αμαξοστασίου που είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από την κεντρική πύλη του αμαξοστασίου σε ένδειξη συμπαράστασης των απεργών. Στην ένταση πάνω μία κοπέλα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Λίγα λεπτά αργότερα το κέντρο ελέγχου του Μετρό ήταν πλέον «ελεύθερο» και παραδόθηκε από την αστυνομία στην εταιρεία. Στο σημείο βέβαια παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την προσέλευση των εργαζομένων στον χώρο, αλλά και να προλάβουν το ενδεχόμενο ανακατάληψης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ