Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση για την απεργία στο Μετρό - iefimerida.gr

Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση για την απεργία στο Μετρό

Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση για την απεργία στο Μετρό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την απεργία στο Μετρό να συμπληρώνει ήδη της εφτά ημέρες και την κόντρα των εργαζομένων στο μέσο σταθερής τροχιάς με την κυβέρνηση να έχει φτάσει στα άκρα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο στους εργαζομένους.

«Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες».

Νωρίτερα, στο ενδεχόμενο επίταξης, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ανυποχώρητοι και διαμήνυσαν ότι θα απαντήσουν «με πόλεμο στον πόλεμο της κυβέρνησης».

«Θα έχουμε μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη κι αυτό δεν είναι απειλή» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ, Χρήστος Κούκης.

Σημειώνεται ότι οι συρμοί του μετρό είναι σήμερα ακινητοποιημένοι για έβδομη συνεχή ημέρα, ενώ στάσεις εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό και τραμ.

Εργαζόμενοι σε πόλεμο

Το σκηνικό που στήνεται είναι άκρως εκρηκτικό, αφού οι συνδικαλιστές δεν υποχωρούν, διαμηνύουν πως θα απαντήσουν «με πόλεμο στον πόλεμο της κυβέρνησης», ενώ την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνεται σαφές μήνυμα ότι θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος χωρίς καμία διάκριση και δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης.

Εξάλλου, μια υποχώρηση της κυβέρνησης στην παρούσα στιγμή, θα σημάνει, όπως λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, στρατηγική ήττα και θα φανεί στην κοινή γνώμη, ως μια ηγεσία που αλλάζει γραμμή, στην πρώτη μεγάλη απεργία.

Η κυβέρνηση θα στείλει στη δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή στις απεργίες, ενώ η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Σκληρός Χατζηδάκης

«H κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο» είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, που μίλησε στην τηλεόραση του Σκάι (εκπομπή Νέοι Φάκελοι) χωρίς τα δώρα, τις Κυριακές, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες ο μέσος μισθός είναι 2.500 ευρώ στο Μετρό, 3.286 στον ΗΣΑΠ και 2.167 στο τραμ, μεικτά.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο στόχος είναι με το ενιαίο μισθολόγιο να κατέβουν μεσοσταθμικά οι μισθοί στα 1.900 ευρώ και επεσήμανε ότι η μέγιστη μείωση θα είναι 25%, ενώ στους χαμηλόμισθους δε θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Πόλεμο και με τη «γαλάζια» ΔΑΚΕ

Στις επιθετικές κινήσεις της κυβέρνησης οι απεργοί απαντούν και με νέες απεργίες και ετοιμάζονται για ακόμα πιο έντονη σύγκρουση, ενώ εσχάτως έχουν ως σύμμαχο και τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα (έχει διαγραφεί εδώ και καιρό από τη ΝΔ) και γενικό γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκου Κιουτσούκη που επιτέθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης.

«Αυτοί που έχουν καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυτοί που έχουν μειώσει τους μισθούς από τα 751 στα 586 ευρώ, δεν μπορούν να μιλούν για ισότητα και δικαιοσύνη, εντάσσσοντας τους εργαζομένους στο ενιαίο μισθολόγιο. Δεν είμαστε οι ιθαγενείς του ευρωπαϊκού νότου» τόνισε ο κ. Κιουτσούκης.

Η επιθετική στάση του ΠΑΣΟΚ

Η Ιπποκράτους στέκεται πλέον απέναντι στους χειρισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ «πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία των επιβατών και κάνουν λάθος συνδικαλιστικό όσοι φέρνουν αντιμέτωπους τους εργαζόμενους με την κοινωνία», φράση που αφήνει έκθετο τον κ. Χατζηδάκη για τους χειρισμούς του αλλά βρίσκεται και απέναντι στους συνδικαλιστές.

«Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσες πρωτοβουλίες και στάση ευθύνης τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους εργαζόμενους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις του.

«Έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει στην Κυβέρνηση το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή της διάταξης του Ν4093/2012 σε κλάδους και ειδικότητες οδηγών -τεχνικών ή εξειδικευμένου προσωπικού στον ΟΑΣΑ», σημειώνει το ΠαΣοΚ και υπογραμμίζει:

«Δυστυχώς οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές. Τις επαναφέραμε και χθες (σσ. προχθές) δια του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Κ. Χατζηδάκη, πιστεύοντας ότι μπορούν να δώσουν μια θετική και ομαλή διέξοδο -χωρίς ακρότητες και λογικές καταστολής -στην κρίση που υπάρχει».

Διαφωνεί με την επίταξη η ΔΗΜΑΡ

Αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης τηρεί και η Δημοκρατική Αριστερά που δεν συμφωνεί με τον τρόπο που κινείται το υπουργείο Ανάπτυξης έναντι των απεργών, ενώ θεωρεί ότι δεν βοηθάει κανέναν η όξυνση και είναι κάθετα αντίθετη με την προοπτική της επίταξης.

«Δεν είμαστε υπέρ της επίταξης ή ακραίων επιλογών, μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ.

Απειλούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ (ΗΣΑΠ- Τραμ), που πραγματοποιούν ήδη στάση εργασίας μέχρι τις 16.00, συνεδριάζουν, αυτή την ώρα, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

«Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα» απαντούν στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και τον βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει μια «εκεχειρία» τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας να τεθούν σε διάλογο τόσο τα προβλήματα των συγκοινωνιών όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας στο Μετρό), Αντώνης Σταματόπουλος δηλώνει πως «τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν» και προσθέτει:

«Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις».

Αργά το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι στο μετρό, θα αποφασίσουν για το ποια στάση θα κρατήσουν.

Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε και σήμερα κατά των κινητοποιήσεων, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ