Το Δημόσιο «αιμορραγεί»: Χάθηκαν 145 εκατ. από πλαστά και εικονικά τιμολόγια - iefimerida.gr

Το Δημόσιο «αιμορραγεί»: Χάθηκαν 145 εκατ. από πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Το δημόσιο αιμορραγεί: Χάθηκαν 145 εκατ. από πλαστά και εικονικά τιμολόγια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα 145 εκατ. ευρώ αγγίζει ο ΦΠΑ που δεν εισέπραξε το κράτος, λόγω πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία αυτά, προέκυψαν από ελέγχους του ΣΔΟΕ το από την αρχή του 2012, μέχρι τον Οκτώβριο, σε επιχειρήσεις που εξέδωσαν ή έλαβαν τέτοια φορολογικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στα 91.080.415,55 ευρώ ανέρχεται ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε λόγω της έκδοσης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, ενώ το πόσο που εξέπεσε εξαιτίας της λήψης των στοιχείων αυτών, ανέρχεται στα 54.111.644,18 ευρώ, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών τιμολογίων ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρις Μουτσινάς και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, οι υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών στοιχείων, βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σχέδια των εγκυκλίων για τις νέες τεχνικές προδιαγραφές των φορολογικών ταμειακών μηχανών και της αναβάθμισης λογισμικού ΕΑΦΔΣΣ (Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων), προκειμένου να υπάρχουν αξιοποιήσιμες πληροφορίες για τον φορολογικό έλεγχο, ενώ μέσα σε έξι μήνες από την υπογραφή τους, θα ξεκινήσει η εισροή αναλυτικών και έγκυρων στοιχείων για τις συναλλαγές από τους εν λόγω φορολογικούς μηχανισμούς στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με τον κ. Μαυραγάνη να επισημαίνει ότι η αξιοποίηση αυτών των στοιχείων θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι δύο βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση, τόνισαν ότι η χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων είναι σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική οικονομία,και κάλεσαν το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει άμεσα την ηλεκτρονική σήμανση στα φορολογικά παραστατικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ