Ε. Βενιζέλος: «Να πούμε την αλήθεια για το χρέος» - iefimerida.gr

Ε. Βενιζέλος: «Να πούμε την αλήθεια για το χρέος»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισχυρές διαφωνίες εξέφρασαν υπουργοί στη δραματική συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών κατέθεσαν τις δικές τους πλατφόρμες και πολιτικές προτάσεις. Στην πολύωρη συζήτηση πήραν το λόγο όλοι οι υπουργοί. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες θεσμικές και οικονομικές προτάσεις:


- Να επιβληθεί τέλος αλληλεγγύης – κάτι που δεν απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών.


- Να μην καταργηθεί το αφορολόγητο.


- Να καταργηθεί το πόθεν έσχες για αγορά κατοικίας και να αναβληθεί η αύξηση αντικειμενικών αξιών ώστε να τονωθεί η οικοδομή.


- Να ανακοινωθούν ταυτόχρονα το Μεσοπρόθεσμο και οι εφαρμοστικοί νόμοι ώστε να είναι ενημερωμένοι οι βουλευτές.


- Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικοί να ψηφιστούν με πλειοψηφία 151 αλλά το Μνημόνιο 2 να έχει πλειοψηφία 180.


- Να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές.


- Να πει η κυβέρνηση όλη την αλήθεια για τη βιωσιμότητα του χρέους.


- Οι πόροι από τις αποκρατικοποιήσεις να κατευθυνθούν στην επαναγορά του χρέους.


- Να καλέσει ο πρόεδρος της Βουλής στο γραφείο του αντιπροσωπεία «αγανακτισμένων» για να ακουστούν τα αιτήματά τους.


- Να προσκληθεί η αντιπολίτευση να μετάσχει στις τελικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στο σημείο αυτό η υπ. Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να διευκρινίσουν οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπέι αν θα δεχθούν συζήτηση περί αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Βέτο Σκανδαλίδη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης αναφερόμενος στους “αγανακτισμένους” προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει ούτε να τους ισοπεδώνουμε ούτε να τους χαϊδεύουμε τα αυτιά». Επέμεινε ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% της Αγροτικής τράπεζας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της iefimerida, ο κ. Σκανδαλίδης προ ημερών είχε απειλήσει με παραίτηση όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου του μετέφερε την άποψη να κατεβάσει το Δημόσιο το ποσοστό του στο 34%.

Ο υπ. Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας διαφώνησε με απολύσεις στο Δημόσιο, επικαλούμενος το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αντέτεινε τις μετατάξεις. Πρότεινε τη δημιουργία λαϊκών ομολόγων στα οποία μπορούν να επενδύσουν επιχειρηματίες. Διαφώνησε με την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι θα καταψηφιστεί και θα "οδηγήσει σε εκλογές".

Να μπει όριο για τα ασθενέστερα εισοδήματα και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ζήτησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης.

Έντονη διαφωνία από Μαριλίζα

Όμως, όπως προαναφέρθηκε, στο υπουργικό συμβούλιο εκφράστηκαν και έντονες διαφωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που εναντιώθηκε ευθέως στην επιλογή του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. “Αν είναι να στηθούν κάλπες, ας πάμε σε εκλογές. Όχι ότι τις θέλω, αλλά το δημοψήφισμα δεν έχει νόημα” είπε, σύμφωνα με πληροφορίες. Επίσης διαφώνησε και με τα “εκβιαστικά διλήμματα” και είπε “όχι” στη μείωση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, στις οριζόντιες περικοπές που θίγουν χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ότι “δεν απολύουμε δημοσίους υπαλλήλους”…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ