Ψάχνουν λεφτά από τις αποκρατικοποιήσεις για να μην πάρουν άλλα μέτρα - iefimerida.gr

Ψάχνουν λεφτά από τις αποκρατικοποιήσεις για να μην πάρουν άλλα μέτρα

Ψάχνουν λεφτά από τις αποκρατικοποιήσεις για να μην πάρουν άλλα μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου με κεντρικό θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις ούτως ώστε να εισρεύσει γρήγορα χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί προσωπικά την πορεία του κυβερνητικού έργου, ενώ,έδωσε εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Κωστής Χατζηδάκης μεταβαίνει την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να παραστεί σε συσκέψεις ώστε να ξεμπλοκαριστούν τα έργα των αυτοκινητόδρομων.

«Θέλουμε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και το μετρήσιμο έργο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Η εντολή του Αντώνη Σαμαρά είναι να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες και, όπως φαίνεται, έμφαση θα δοθεί στον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, καθώς οι περιπτώσεις αυτές είναι και οι πιο "ώριμες".

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αύξηση των εσόδων, καθώς στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ αυξάνεται και η «γκρίνια» από το εξωτερικό.

Είναι άλλωστε δεδομένο ότι η Τρόικα εμμένει πολύ στο ζήτημα αυτό προκειμένου να μην υπάρξουν νέα οικονομικά κενά και τρύπες που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα μέτρα.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί : Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου.

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου επιτίθεται, μέσω του βουλευτή Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για επιτάχυνση του ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου της χώρας.

«Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν αντιλαμβάνονται ότι ιδιωτικοποιώντας κερδοφόρες επιχειρήσεις, στερούν από το ελληνικό δημόσιο έτησιες ροές δημοσιονομικών εσόδων, σε μία περίοδο που τις έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει, ακόμη, ότι «Η κυβέρνηση γνωρίζει και έχει πλήρη συνείδηση για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής στην κοινωνία και την οικονομία. Μήπως, όμως, απλώς επιλέγει να συνεχίσει αυτή την πολιτική, εξυπηρετώντας τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου – εθνικού και ξένου - και αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες επιπτώσεις;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου :

«Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και οι συμμετέχοντες υπουργοί και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν την επιτάχυνση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας. Και αυτό αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ που σημειώνει τις καθυστερήσεις σε αυτόν τον τομέα.

Στη δική τους λογική, που το ιδιωτικό κέρδος τίθεται πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας και τη λαϊκή κυριαρχία, οι ιδιωτικοποίησεις κερδοφόρων επιχειρήσεων και το ξεπούλημα ακίνητης περιουσίας υποτίθεται ότι θα συνεισφέρουν στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, αλλά, ταυτόχρονα, θα προωθήσουν και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχουν διδαχθεί τίποτα στα τρία χρόνια που η ελληνική οικονομία και κοινωνία χειμάζονται από την κρίση, αλλά παραμένουν δογματικά προσηλωμένοι στις αυτοκτονικές πολιτικές που τους υποδεικνύει η τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν αντιλαμβάνονται ότι ιδιωτικοποιώντας κερδοφόρες επιχειρήσεις, στερούν από το ελληνικό δημόσιο έτησιες ροές δημοσιονομικών εσόδων, σε μία περίοδο που τις έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι ιδιωτικοποιώντας επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, στερούν τη δυνατότητα της χώρας να εκπονήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και να σταθεί στα πόδια της. Ότι ξεπουλώντας επιχειρήσεις κοινοφελούς σημασίας, θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις σε βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και οι μεταφορές. Ότι αντί για ανάπτυξη, οι ιδιωτικοποίησεις θα φέρουν περισσότερες απολύσεις και μεγαλύτερη ανεργία.

Η κυβέρνηση γνωρίζει και έχει πλήρη συνείδηση για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής στην κοινωνία και την οικονομία. Μήπως, όμως, απλώς επιλέγει να συνεχίσει αυτή την πολιτική, εξυπηρετώντας τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου – εθνικού και ξένου - και αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες επιπτώσεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια, πράττοντας το αυτονόητο: να θέτει τα συμφέροντα της κοινωνίας και των εργαζομένων πάνω από το κέρδος».

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ