Οι τρομοκράτες «σημαδεύουν» τώρα δημοσιογράφους, κόμματα και επιχειρήσεις - iefimerida.gr

Οι τρομοκράτες «σημαδεύουν» τώρα δημοσιογράφους, κόμματα και επιχειρήσεις

Οι τρομοκράτες «σημαδεύουν» δημοσιογράφους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έπειτα από την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας και των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων εβδομάδων με αποκορύφωμα την βομβιστική επίθεση στο Mall το πρωί της Κυριακής που έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επίθεση με καλάσνικοφ κατά των γραφείων της ΝΔ και του γραφείου του πρωθυπουργού.

Τα τελευταία κρούσματα επιθέσεων έχουν μια παράδοξη «ποικιλία», καθώς περιλαμβάνουν επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων, συγγενικά πρόσωπα πολιτικών, γραφεία κομμάτων και του ίδιου του πρωθυπουργού και, τέλος, σε τόσο ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο όπως είναι το Mall γεγονός πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία.

Οι λάτρεις της σημειολογίας υπογραμμίζουν ότι ο νέος κύκλος επιθέσεων ξεκίνησε μετά τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε καταλήψεις κτιρίων, όπως η «Βιλα Αμαλία» και «Βίλα Μαρία Κάλλας», με τους δράστες να στρέφονται, μετά το γραφείο του πρωθυπουργού, την «καρδιά» του πολιτικού συστήματος, δηλαδή, ενάντια και στην «καρδιά» της αγοράς, αν συνυπολογίσουμε το οικονομικό μέγεθος του εμπορικού κέντρου Mall.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις, καθώς η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκει «άκρες» στον αντιεξουσιαστικό χώρο, χωρίς ωστόσο να έχει περαιτέρω στοιχεία, ενώ βάζει ξανά στο κάδρο παλαιές και νεότερες οργανώσεις, όπως ο Επαναστατικός Αγώνας του Νίκου Μαζιώτη και η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ηδη οι τελευταίες έρευνες για την βόμβα που εξερράγη το πρωί της Κυριακής δείχνουν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν τεχνικές που ήταν σήμα κατατεθέν των προαναφερθέντων οργανώσεων, αλλά, τόσο για αυτό όσο και για εκείνο στο γραφείο του πρωθυπουργού δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης γεγονός που δημιουργεί νέα ανησυχία και για άλλο χτύπημα.

Επιπλέον, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά της επίθεσης στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού ήταν καθαρά και δεν έχουν εμφανιστεί ξανά σε κάποια ενέργεια, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει την εμφάνιση και καινούριας τρομοκρατικής ομάδας και όχι αναβίωση κάποιας από τις γνωστές.

Υπάρχει,πάντα, και ο σκεπτικισμός που δημιουργείται από το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε δηλώσει προ ημερών ότι αναμένει τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά, τελικά, δεν έπραξε τα δέοντα, στο βαθμό που μπορούσε, για να το αποφύγει.

Από την πλευρά του,ο Νίκος Δένδιας που συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό άφησε αιχμές και κατά της Δικαιοσύνης, επειδή την περασμένη εβδομάδα αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στους «Πυρήνες», ενώ ήδη επικρατεί κατήφεια έπειτα από την υπόθεση του Νίκου Μαζιώτη ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και έκτοτε αγνοείται.

Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα είναι ότι επίθεση τέτοιας κλίμακας έχει να σημειωθεί στην Ελλάδα από τις 19 Δεκεμβρίου 1980 όταν είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στα καταστήματα «Μινιόν» και «Κατράτζος Σπορ» με την «Ε.Ο. Οκτώβρης 80'» να αναλαμβάνει τότε την ευθύνη. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι επιθέσεις εκείνες έγιναν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ η επίθεση στο Mall πραγματοποιείται το πρωί της Κυριακής και θα μπορούσε να έχει προκαλέσει πολλά θύματα.

Καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος

Στην άμεση καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης προχώρησαν όλα τα κόμματα. Για εγκληματική ενέργεια από αδίστακτους τρομοκράτες κατά της Δημοκρατίας και της ίδιας της κοινωνίας έκανε λόγο ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, που καταδίκασε την επίθεση ενώ είπε ότι η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί εγκληματική ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και των παιδιών τους. Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

Εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια την οποία καταδικάζει με «απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Mall στο Μαρούσι. Στην ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου την καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας, όπως η σημερινή τρομοκρατική ενέργεια στο Mall και ζητά την απομόνωσή τους χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες: «Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση»

Και το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τη «δολοφονική επίθεση» ενώ «προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει». «Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα» σημείωσε.

Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Δημόσιας Τάξης, βουλευτής Β' Αθηνών Β. Καπερνάρος αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες Πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν»

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής, «οι αριστεροί τρομοκράτες έδειξαν σήμερα το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο, στρεφόμενοι κατά της κοινωνίας και τραυματίζοντας αθώους συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση» προσθέτει, πρέπει «να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου η οποία τονίζει ότι «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τέτοιου είδους ενέργειες αγγίζουν πλέον όλον τον εμπορικό κόσμο της χώρας και ιδίως μαζικούς εμπορικούς χώρους, στους οποίους κινούνται και κυκλοφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας».

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα και με κατηγορηματικό τρόπο τη σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια και κάθε μορφή βίας, η οποία κινείται ενάντια στην κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Είναι αναγκαίο όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς να έλθουν σε μια ευρεία εθνική συνεννόηση, για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της απαξίωσης και της πόλωσης. Τέτοιου είδους ακραίες ενέργειες τρομοκρατούν τους καταναλωτές και τραυματίζουν το ελληνικό εμπόριο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ