Τρεις κίτρινες κάρτες από το ΔΝΤ στην Ελλάδα - Βλέπει τρύπα 4 δισ. και ζητάει μέτρα [όλη η έκθεση] - iefimerida.gr

Τρεις κίτρινες κάρτες από το ΔΝΤ στην Ελλάδα - Βλέπει τρύπα 4 δισ. και ζητάει μέτρα [όλη η έκθεση]

Τρεις κίτρινες κάρτες βγάζει το ΔΝΤ στην Ελλάδα - Βλέπει τρύπα 4 δισ. και ζητάει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολλά αλλά μένουν ακόμη πολλά για να κάνει, το 2013 θα είναι δύσκολο και το πρόγραμμα έχει πολλά ρίσκα, τόσο πολιτικά – όπως η άνοδος των αντιμνημονιακών κομμάτων – όσο και δημοσιονομικά, επισημαίνει σε γενικές γραμμές το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα επανήλθε σε ορθή τροχιά μετά από μια περίοδο σημαντικών αποκλίσεων που παρατηρήθηκαν εντός του 2012 λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Για το 2013 το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα (έναντι πλεονάσματος 0,4% που αναμένει η κυβέρνηση), για το 2014 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, 3% για το 2015, 4,5% για την περίοδο 2016-2017 και 4,1% του ΑΕΠ για την τριετία 2018-2020.

Οσο για την ανεργία αναμένει πως το 2013 θα κυμανθεί στο 24,4% ενώ το 2015 στο 25,1%.

Τεχνοκράτες στο ΤΑΙΠΕΔ

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του προτείνει την αντικατάσταση του μάνατζερ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με ξένους τεχνοκράτες εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι εντός εξαμήνου.

Κούρεμα 25% στα κρατικά δάνεια

Για το χρέος, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του σημερινού προγράμματος και προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, το ΔΝΤ προτείνει απευθείας κούρεμα 25% στα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα αλλά και των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ.

Οι τρεις στόχοι που απέτυχε να πιάσει η ελληνική κυβέρνηση

Στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να εκπληρώσει τρεις στόχους που έπρεπε να είχαν επιτευχθεί μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για τους:

  • Αλλαγές στη φορολογική διοίκηση – Βελτίωση του συστήματος συλλογής φόρων και οφειλών
  • Αύξηση του αριθμού των φορέων που υποβάλλουν δημοσιονομικά στοιχεία
  • Αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα κλειστά επαγγέλματα

Επίσης προτείνει νέα μέτρα όπως κατάργηση των ωριμάνσεων και επέκταση της φορολογίας προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

Αίσθηση, επίσης, προκαλούν οι διαπιστώσεις που κάνει στον τομέα της φοροδιαφυγής, αφού υπολογίζει την παραοικονομία στο 25% του ΑΕΠ και αναφέρει ότι τα εισοδήματα που δηλώνουν γιατροί, δικηγόροι, λογιστές και μηχανικοί είναι χαμηλότερα κατά 1,25 με 2,5 φορές, με αποτέλεσμα τα αδήλωτα εισοδήματα να ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ και το δημόσιο να χάνει εισοδήματα από φόρους που ανέρχεται σε ποσοστό 1 με 1,75 % του ΑΕΠ.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ στα αγγλικά εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ