ΒΒC για λίστα Λαγκάρντ: Οι Ελληνες θέλουν να τιμωρηθεί για μια φορά κάποιος - iefimerida.gr

ΒΒC για λίστα Λαγκάρντ: Οι Ελληνες θέλουν να τιμωρηθεί για μια φορά κάποιος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σχεδόν κωμικό» χαρακτηρίζει το βρετανικό δίκτυο BBC το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ» που «κυριαρχεί εδώ και μήνες στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι, πίσω από τους σημαντικούς συμβολισμούς του, κρύβεται το οξύ πρόβλημα της «φοροδιαφυγής των εχόντων», αλλά και η δίψα της ελληνικής κοινωνίας για ίση μεταχείριση των πολιτών.

Στο επίκεντρο του «σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ... σκοτεινής ιστορίας συγκαλύψεων και πολιτικής ίντριγκας» όπως τη χαρακτηρίζει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου Μαρκ Λόουεν, «δεν βρίσκονται οι αριθμοί, αλλά η ηθική τάξη»

«Στους δρόμους ο κόσμος ζητά την κεφαλή επί πίνακι του Παπακωνσταντίνου και άλλων που εμπλέκονται στην υπόθεση», αναφέρει ο Λόουεν. «Είμαι εξαγριωμένη», δηλώνει μία κοπέλα στο δημοσιογράφο, ενώ κάποιος άλλος περαστικός χαρακτηρίζει την υπόθεση «σχεδόν κωμική», υποστηρίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα βρήκε τώρα τον τέλειο αποδιοπομπαίο τράγο».

«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος πιστεύει ότι θα τιμωρηθεί κάποιος γι'αυτό που έκανε», λέει από την πλευρά της μία άλλη κοπέλα. «Ο κόσμος ωστόσο επιθυμεί να τιμωρηθεί για μία φορά κάποιος, ένας πολιτικός», συμπληρώνει.

«Το κύμα της κοινωνικής αναταραχής ωστόσο εδώ», επισημαίνει ο Λόουεν, «καταδεικνύει το μέγεθος της οργής έναντι του πολιτικού κατεστημένου. Οι Ελληνες ξέσπασαν στη λίστα Λαγκάρντ γιατί την είδαν ως μία τρανή απόδειξη αυτού που ήδη πίστευαν: ότι η διαφθορά εξακολουθεί να τρώει τα σωθικά αυτής της γεμάτης προβλήματα χώρας και ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους έχοντες και μη έχοντες», καταλήγει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

«Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να μιλήσει στο BBC. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ωστόσο υποστήριξε ότι δεν έσβησε τα ονόματα από τη λίστα», αναφέρει το ρεπορτάζ, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά την οποία «και οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών έδρασαν με τρόπο απαράδεκτο: την ώρα που χτυπούσαν τον ελληνικό λαό με νέους φόρους, εξαπέλυαν επίθεση κατά των αδυνάτων και άφηναν τους πλούσιους στο απυρόβλητο», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζοντας το ΣΔΟΕ «τόπο μυστικοπάθειας» και τη φοροδιαφυγή «επί μακρόν εθνικό σπορ», το βρετανικό δίκτυο φιλοξενεί συνέντευξη του αναπληρωτή διευθυντή συντονισμένων ελέγχων Θοδωρή Φλωράτου. «Κάθε μέρα έχουμε 30 με 40 περιπτώσεις ελέγχων», λέει ο κ. Φλωράτος, τονίζοντας ότι «η νοοτροπία στη Βόρεια Ευρώπη είναι διαφορετική», αλλά «τον τελευταίο καιρό τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αλλάζουν, διεξάγονται πιο αυστηροί έλεγχοι», όπως αναφέρει.

«Στα καφέ ωστόσο του Κολωνακίου», λέει ο Λόουεν, «μπορεί να δει κανείς κόσμο με σακούλες Prada, Gucci, ενώ πάνω από τους μισούς γιατρούς που έχουν τα γραφεία τους στην περιοχή εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ