Τα φαντάσματα του Ζακ Ντεριντά αναβιώνουν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών - iefimerida.gr

Τα φαντάσματα του Ζακ Ντεριντά αναβιώνουν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα δυσκολευτείτε να το παρακολουθήσετε - αυτό είναι σίγουρο! - αλλά δεν πειράζει. Ό,τι και να «πιάσετε» καλό θα είναι, καθώς θα σας δοθεί η ευκαιρία να ακούσετε έναν άλλο λόγο περί πολιτικής και να μάθετε πράγματα γι' αυτήν που δεν πρόκειται ποτέ να μάθετε από πολιτικό!

Ο θρυλικός για τη δυσκολία της γραφής του αείμνηστος Γάλλος διανοούμενος Ζακ Ντεριντά αναμένεται να «ζωντανέψει» μέσα από τα «φαντάσματά» του την 25η Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδρίων του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, την οποία είχε άλλοτε «στοιχειώσει» ο ίδιος με τη ζωντανή παρουσία του, μιλώντας σε μία διάλεκτο δική του, προσβάσιμη σε λίγους γνώστες της σκέψης του, αλλά οικουμενικά γοητευτική.

Για όσους δεν γνωρίζουν περί ου ο λόγος, ο Ζαν Ντεριντά υπήρξε ο μέγας «αναμορφωτής» (αν και ο ίδιος θα απεχθανόταν αυτό το χαρακτηρισμό) του τρόπου με τον οποίο διδασκόταν μέχρι πρόσφατα «η σκέψη» στα συντηρητικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γαλλίας και του κόσμου.

Αφού έκανε άνω κάτω τα γαλλικά πανεπιστήμια, αυτός ο γίγαντας, όπως και ο πρόδρομός του Σίγκμουντ Φρόιντ, δεν αρκέστηκε σ' αυτό, αλλά θέλησε να «μεταδόσει» την «επιδημία» και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναγκάζοντας τους Αμερικανούς πραγματιστές συναδέλφους του να τον πληρώνουν αδρά κάθε φορά για να τον ακούσουν να ψελλίζει μερικές λέξεις, κρεμασμένοι από το στόμα του.

Μέχρι και λίγο πριν το θάνατό του από καρκίνο στις αρχές του δεύτερου millenium, τα σεμινάριά του κάθε Τετάρτη στην περίφημη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες του Παρισιού, αποτελούσαν το σημείο συνάντησης εκατοντάδων ανθρώπων από όλες τις γωνιές του κόσμου που συνωστίζονταν στην είσοδο της αίθουσας ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου του με την προσδοκία να βρουν λίγο χώρο να «αράξουν» το σαρκίο τους για να ακούσουν τις αριστοτεχνικές αναλύσεις του σε μερικά από τα πιο κρυπτικά κείμενα της αρχαίας και νεώτερης δυτικής φιλοσοφίας.

Αν θέλετε να ακούσετε μερικούς από τους πιο έγκριτους εγχώριους και ξένους εκπροσώπους του Ντεριντά να μιλάνε για την σκέψη του περί πολιτικής και ηθικής, σπεύσατε στο όμορφο κτίριο του γαλλικού ινσιτούτου, όπου ανάμεσα στους Έλληνες εισηγητές θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τον μοναδικό άνθρωπο παγκοσμίως που έβγαζε τον Ντεριντά από τα ρούχα του, αναγκάζοντάς τον να δηλώσει ότι ξέρει το έργο του καλύτερα και από τον ίδιο (περί Ευάγγελου Μπιτσώρη ο λόγος), καθώς και τον σπουδαίο λακανιστή ψυχαναλυτή Δημήτρη Βεργέτη, τον άνθρωπο που μπορεί να σε κρατάει με την ομιλία του σε «αναμμένα κάρβουνα» επί ώρες χωρίς να έχει μπροστά του ούτε μία σημείωση.

Τα φαντάσματα του Ζακ Ντεριντά αναβιώνουν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών  | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ