Audi A3 1.4 TFSI - Με γερές βάσεις και καινοτομίες - iefimerida.gr

Audi A3 1.4 TFSI - Με γερές βάσεις και καινοτομίες

Audi A3 1.4 TFSI - Με γερές βάσεις και καινοτομίες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Αudi A3 μπορεί να περηφανεύεται για δύο πράγματα, τώρα που η premium μικρή-μεσαία κατηγορία γνωρίζει δόξες: ότι αυτό πρακτικά δημιούργησε την κλάση πριν από 16 και κάτι χρόνια και ότι είναι χωρίς αμφιβολία το best seller της.

Ετσι λοιπόν, για την καινούργια γενιά του, που θα εμπλουτιστεί άμεσα από το πεντάθυρο Sportback και στο μέλλον τόσο από ένα κάμπριο όσο και από ένα σεντάν, οι άνθρωποι της Audi ήταν λογικό να εκμεταλλευτούν την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα το νέο Α3 να εμφανίζεται πιο ώριμο και ολοκληρωμένο από ποτέ.

Η ωριμότητα πάντως απεικονίζεται και στην εξωτερική του εμφάνιση: Χωρίς να έχει διαγραφεί το DNA που το συνοδεύει καi χωρίς να έχει αποστασιοποιηθεί από το γνώριμο look του είναι σαφώς πιο σύγχρονο και ιδιαίτερο, με νεανικές και ταυτόχρονα σπορτίφ γραμμές.

Παραπλήσια η λογική της προσέγγισης και στο εσωτερικό με το minimal διάκοσμο, την πολύ καλή ποιότητα, την χωρίς προβλήματα εργονομία και τη high tech νότα που εξασφαλίζεται τόσο από το MMI Νavigation Plus (επιπλέον εξοπλισμός) όσο και από την αναδυόμενη οθόνη των πολλαπλών ενδείξεων που είναι καλύτερη λύση σε σχέση με τις σταθερές που χρησιμοποιούνται στην κατηγορία. Παράλληλα το εσωτερικό του νέου Α3 είναι και πιο άνετο, μιας και οι σχεδιαστές του εκμεταλλεύθηκαν την αύξηση του μεταξονίου (στο Sportback είναι ακόμα μεγαλύτερο) και εξασφάλισαν ικανοποιητικούς χώρους τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές (πορτμπαγκάζ από 365 έως 1.100 λίτρα).

Αυτή η βελτίωση των χώρων έγινε εφικτή χάρη στη χρήση του νέου πλαισίου με τον κωδικό MQB, που επιπλέον έχει σα συνέπεια και τη μείωση του βάρους, γεγονός που συνιστά πολύ μεγάλη πρόοδο.

Μια πρόοδος η οποία αντικατοπτρίζεται και στο δρόμο, μιας και το νέο Α3 δείχνει πιο ανάλαφρο και ζωντανό σε σχέση με τον προκάτοχό του, καθώς ο κινητήρας του -στην περίπτωσή μας ο 1.4 TFSI των 122 ίππων που είναι επίσης ολοκαίνουργιος-, πιέζεται εμφανώς λιγότερο εξασφαλίζοντας μια αίσθηση επάρκειας, κάτω από όλες σχεδόν τις συνθήκες. Παράλληλα εμφανίζεται και οικονομικός (επίσημη τιμή τα 5,2 λίτρα αμόλυβδης για κάθε 100 χιλιόμετρα, πρακτικά υπολογίστε γύρω στα 7), ενώ λογικό είναι τα πιο λίγα κιλά να κολακεύουν ακόμα πιο πολύ τη βασική έκδοση των 1.200 κυβικών και των 105 ίππων, πάντα με turbo.

Το πιο χαμηλό βάρος παίζει βέβαια σημαντικό ρόλο και στο οδηγικό προφίλ. Έτσι το Α3 εμφανίζεται πιο ακριβές σε ότι αφορά την οδική συμπεριφορά σε σχέση με τον προκάτοχό του, πιο άμεσο και πιο σπορτίφ, χωρίς παράλληλα να έχει χάσει το καλό επίπεδο άνεσης. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη βασική έκδοση 1.2 TFSI, που όπως και η diesel των 1.600 κ.εκ. υιοθετεί για τον πίσω άξονα την πιο απλή λύση του ημιάκαμπτου, που τα καταφέρνει πάντως μια χαρά.

Όπως μια χαρά τα καταφέρνει συνολικά το A3 1.4 TFSI, που επιβεβαιώνει στην πράξη ότι είναι και πάλι κορυφαία επιλογή για την κατηγορία. Οι τιμές του ως 1.4 TFSI με 122 ίππους (υπάρχει και με 140 και σύστημα απομόνωσης κυλίνδρων) ξεκινούν από τις 21.240 ευρώ με απόσυρση (22.200 χωρίς) και επίπεδο εξοπλισμού Attraction, που ουσιαστικά είναι πλήρες. H πιο πλούσια έκδοση Ambition, που επιπλέον διαθέτει το σύστημα Drive Select (o οδηγός επιλέγει εδώ το πρόγραμμα για τις ρυθμίσεις συστήματος διεύθυνσης και κινητήρα), σπορ καθίσματα, το MMI με την αναδυόμενη οθόνη που προαναφέραμε, καθώς και αυτόματο κλιματισμό, κοστίζει 24.200 ευρώ. Τέλος οι τιμές του Α3 1.2 TFSI ξεκινούν από 20.500 ευρώ χωρίς απόσυρση, ενώ η διαφορά για το Sportback, που όπως είπαμε έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο και ως εκ τούτου ακόμα καλύτερους χώρους και ευκολία πρόσβασης χάρη και στις πίσω πόρτες, είναι +1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ