Απεβίωσε χθες ο Γάλλος ψυναχαλυτής-διανοούμενος Ζαν-Μπερτράν Πονταλίς - iefimerida.gr

Απεβίωσε χθες ο Γάλλος ψυναχαλυτής-διανοούμενος Ζαν-Μπερτράν Πονταλίς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπήρξε διακεκριμένος φιλόσοφος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας και εκδότης. Ο Ζαν-Μπερτράν Πονταλίς συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση του φροϋδικού έργου στη Γαλλία και μαζί με τον Ζαν Λαπλάνς έγραψαν το μεγάλο «λεξιλόγιο της ψυχανάλυσης» το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος.

Διδάκτωρ ψυχολογίας, διευθυντής ερευνών στο εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος, διευθυντής και επιμελητής εκδοτικών σειρών στον οίκο Gallimard, καθώς και της περίφημης «Nouvelle revue de psychanalyse» (1970-1994), ο Πονταλίς γεννήθηκε στο Παρίσι το 1924 για να παραμείνει στο επίκεντρο της διανοητικής και ψυχαναλυτικής ζωής στη Γαλλία για παραπάνω από μισό αιώνα.

Το αυτοβιογραφικό του έργο «Η αγάπη των απαρχών» (βραβείο Femina-Vacaresco) έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες.

Ο ίδιος τιμήθηκε το 2006 με το Βραβείο Medicis για το βιβλίο του «Frere du precedent» ενώ το 2011 τιμήθηκε από τη γαλλική Ακαδημία με το βραβείο λογοτεχνίας.

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 89 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ