Αλτρουιστές οι χιμπατζήδες - Έχουν έμφυτο αίσθημα αλληλοβοήθειας και δικαιοσύνης - iefimerida.gr

Αλτρουιστές οι χιμπατζήδες - Έχουν έμφυτο αίσθημα αλληλοβοήθειας και δικαιοσύνης

Έμφυτο αίσθημα δικαιοσύνης παρατηρήθηκε στους χιμπατζίδες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα βάθη της εξέλιξης εντοπίζεται η ανάγκη του ανθρώπου να μοιράζεται και να συνεργάζεται, καθώς και το έμφυτο αίσθημα δικαιοσύνης, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Μία πρόσφατη μελέτη συμπεριφοράς στους συγγενικούς μας χιμπατζήδες απέδειξε ότι τελικά ο αλτρουισμός είναι θέμα φύσης.

Στα πλαίσια της έρευνας τρία ζευγάρια χιμπατζήδων υποβλήθηκαν σε ένα πείραμα-παιχνίδι με τίτλο «Δίνω τελεσίγραφο». Σκοπός του παιχνιδιού ήταν οι χιμπατζήδες να μοιράσουν μεταξύ τους φέτες μπανάνας, όπως οι άνθρωποι θα μοιράζονταν ένα χρηματικό ποσό.

Στον κάθε χιμπατζή δόθηκαν δύο κάρτες διαφορετικού χρώματος που αντιπροσώπευαν διαφορετικές ποσότητες τροφής. Στη συνέχεια το ζώο έπρεπε να δώσει μια κάρτα στο ζευγάρι του, αλλά αν αυτό αρνιόταν να πάρει την κάρτα, τότε κανένας από τους δύο δεν θα έπαιρνε το αντάλλαγμα.

Παρατηρώντας τα τρία ζευγάρια τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι χιμπατζήδες που επιφορτίζονταν με τη μοιρασιά του φαγητού επέδειξαν δικαιοσύνη απέναντι στα ζευγάρια τους, ενώ τα ίδια αποτελέσματα είχαν παρατηρήσει οι επιστήμονες όταν εφάρμοσαν το πείραμα σε 20 παιδιά ηλικίας δύο έως επτά ετών, γεγονός που αποδεικνύει πόσο «κοντινές» είναι οι κοινωνικές δομές των ανθρώπων και των χιμπατζήδων, στις οποίες το έμφυτο αίσθημα δικαιοσύνης αποτελεί βασικό πυλώνα.

«Οι χιμπατζήδες όπως και οι άνθρωποι βασίζουν την επιβίωσή τους στη συνεργασία. Κυνηγούν μαζί, μοιράζονται το φαγητό, νοιάζονται για τα παιδιά των άλλων» επισημαίνουν οι επιστήμονες και τονίζουν πως αυτό το αίσθημα δικαιοσύνης είναι προαπαιτούμενο της εξέλιξης των μορφών συνεργατικότητας και παρατηρείται σε όλα τα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ