Πρωτοποριακό τεστ αναπνοής ανιχνεύει τη φυματίωση - iefimerida.gr

Πρωτοποριακό τεστ αναπνοής ανιχνεύει τη φυματίωση

Πρωτοποριακό τεστ αναπνοής ανιχνεύει τη φυματίωση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι στο μέλλον θα είναι εφικτή η έγκαιρη διάγνωση των παθογόνων βακτηρίων στους πνεύμονες, χάρη σε ένα νέο τεστ αναπνοής που εντοπίζει τα χημικά «ίχνη» των βακτηρίων.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής την Τζέην Χιλ, έκαναν πειράματα με ποντίκια και πέτυχαν, μέσα από την χημική ανάλυση της εκπνοής, να διακρίνουν στους πνεύμονες των πειραματόζωων, την ύπαρξη διαφορετικών βακτηρίων, καθώς και διαφορετικών στελεχών του ίδιου βακτηρίου.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μόλυναν τα ποντίκια με δύο είδη μικροοργανισμών (ψευδομονάδες και σταφυλόκοκκους) και μετά από 24 ώρες, ανέλυσαν δείγματα από την εκπνοή τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν τις διαφορετικές «χημικές» υπογραφές που άφηναν τα βακτήρια, σε σχέση με την αναπνοή των πειραματόζωων που δεν είχαν μολυνθεί.

Ουσιαστικά το πρωτοποριακό αυτό τεστ ανιχνεύει στην εκπνοή τις λεγόμενες «οργανικές πτητικές ουσίες». Δηλαδή τις και ανιχνεύσιμες οργανικές πτητικές ουσίες που παράγουν τα παθογόνα βακτήρια στους πνεύμονες, δεδομένου ότι έχουν διαφορετικό μεταβολισμό.

Αν τελικά το νέο τεστ έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους, μπορεί να μειώσει τον χρόνο της διάγνωσης των ασθενειών των πνευμόνων από ημέρες ή και εβδομάδες, σε λίγα μόλις λεπτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ