Το χρονικό της δεύτερης εισβολής – κατάληψης στη «Βίλα Αμαλία» - iefimerida.gr

Το χρονικό της δεύτερης εισβολής – κατάληψης στη «Βίλα Αμαλία»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ατμόσφαιρα στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν ήταν ηλεκτρισμένη και μύριζε μπαρούτι από τις 20 Δεκεμβρίου, όταν η ΕΛ.ΑΣ μετά από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια πραγματοποίησε επιχείρηση εκκένωσης της «Βίλας Αμαλίας» από καταληψίες. Από εκείνη τη στιγμή ξέσπασε άγρια κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΕΛ.ΑΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ομάδες αντιεξουσιαστών που έκαναν λόγο για παράνομη εκκένωση ενός κοινωνικού χώρου και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη λίστα Λαγκάρντ.

Σήμερα γράφτηκε το δεύτερο κεφάλαιο της υπόθεσης «Βίλα Αμαλία» αφού εδώ και μέρες ομάδες αντιεξουσιαστών υποστήριζαν πως θα πραγματοποιηθεί ανακατάληψη της «Βίλας Αμαλία», γιατί «είναι θέμα τιμής». Προφανώς μετά από αρκετές ημέρες παρακολούθησης του σημείου και αφού διαπιστώθηκε πως τα μέτρα ασφαλείας είχαν χαλαρώσει, οι αντιεξουσιαστές οργανώθηκαν και αποφάσισαν να εισβάλουν σήμερα το πρωί.

Στις 7:30 μία ομάδα 150 ατόμων φορώντας κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατώντας αυτοσχέδιες ασπίδες επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ που είχε υπηρεσία φύλαξης της «Βίλας Αμαλία». Οι αντιεξουσιαστές αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους αστυνομικούς. Η πρώτη ομάδα επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία αν και αιφνιδιάστηκε προχώρησε σε χρήση χημικών προκειμένου να σταματήσει την επίθεση των νεαρών και να τους αναγκάσει να αποχωρήσουν. Ωστόσο την ίδια στιγμή η δεύτερη ομάδα των αντιεξουσιαστών βρήκε την ευκαιρία και αφού έσπασε τις μπάρες και τα προστατευτικά που είχε τοποθετήσει η αστυνομία στο κτίριο και εισέβαλε στο εσωτερικό.

Στη συνέχεια με αλυσίδες και λουκέτο κλείδωσαν τις πόρτες και αμέσως μετά τοποθέτησαν ένα πανό στην ταράτσα του κτιρίου υπέρ της κατάληψης. Αμέσως μετά τοποθέτησαν μεγάφωνα και απηύθυναν έκκληση στον κόσμο να καταφτάσει στο σημείο προκειμένου να τους συμπαρασταθεί.

Την ίδια ώρα έξω από τη «Βίλα Αμαλία» έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά και η ΕΚΑΜ. Το σημείο αποκλείστηκε και διακόπηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Λίγο μετά τις 9:00 ο αρχηγός της αστυνομίας έδωσε το πράσινο φως στην ΕΚΑΜ και ξεκίνησε η επιχείρηση λήξης της κατάληψης.

Οι άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας με ένα τροχό έσπασαν το λουκέτο της πλαϊνή εισόδου της «Βίλας Αμαλία» επί της οδού Χέυδεν και μπήκαν στο κτίριο ακινητοποιώντας τους καταληψίες. Στη συνέχεια έφτασε στο σημείο λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ, στο οποίο επιβιβάστηκαν οι προσαχθέντες και μεταφέρθηκαν στην ΓΑΔΑ.

Οι συνολικά 101 προσαγωγές ατόμων από τη Βίλα Αμαλία κατά την επιχείρηση της αστυνομίας νωρίς σήμερα το πρωί, μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι συλληφθέντες παραμένουν στη ΓΑΔΑ όπου και θα σχηματιστεί εις βάρος τους δικογραφία ενώ αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ