Σάλος στην Τσεχία από την αμνηστία σε 39.000 άτομα που έδωσε ο πρόεδρος Κλάους - iefimerida.gr

Σάλος στην Τσεχία από την αμνηστία σε 39.000 άτομα που έδωσε ο πρόεδρος Κλάους

Σάλος στην Τσεχία από την αμνηστία σε 39.000 άτομα που έδωσε ο πρόεδρος Κλάους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντονη δυσαρέσκεια και επικρίσεις από κοινή γνώμη, πολιτικούς και νομικούς εισπράττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο απερχόμενος σε δύο μήνες πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης μερικής αμνηστίας που εξήγγειλε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, με την ευκαιρία και της 20ής επετείου από την ίδρυση -την 1η Ιανουαρίου 1993- της ανεξάρτητης Τσεχικής Δημοκρατίας.

Επειτα από δύο συναπτές πενταετείς θητείες στο ύπατο αξίωμα της χώρας του, ο Κλάους αποχωρεί τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ ο διάδοχός του πρόκειται να εκλεγεί ήδη αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τσεχίας, απευθείας από το λαό, ο οποίος καλείται την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο να επιλέξει έναν από τους συνολικά εννέα υποψήφιους.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη αμνηστία, δεκάδες σχολεία και δημαρχεία στη χώρα απομάκρυναν σήμερα από τα κτίρια τους τις φωτογραφίες του Τσέχου προέδρου, ενώ μια ομάδα γερουσιαστών ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει κατά της αμνηστίας στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Από την πλευρά της, η τσέχικη αντιπολίτευση πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Πράγα.

Από την πλευρά της η Προεδρία της Τσεχικής Δημοκρατίας, καταδίκασε σήμερα τις αντιδράσεις ως «έκφραση αναξιοπρεπούς κομματικής αντιπαράθεσης», καταγγέλλοντας τους δημάρχους και διευθυντές σχολείων ότι «υποτάσσονται στην υστερία ορισμένων πολιτικών και Μέσων Ενημέρωσης».

Με την αμνηστία, που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιανουαρίου και επωφελήθηκαν πάνω από 7.000 άτομα που αφέθηκαν ήδη ελεύθερα, πρόκειται να αποφυλακιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχεδόν 32.000 κρατούμενοι, ή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των κρατουμένων στη χώρα.

Μεταξύ αυτών, όπως επισημαίνουν οι επικριτές της αμνηστίας, βρίσκονται πολλοί που ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς κι είχαν εμπλακεί σε οικονομικά εγκλήματα την εποχή της πρωθυπουργίας του Βάτσλαβ Κλάους τη δεκαετία του 1990.

Η αμνηστία, την οποία ο Τσέχος πρόεδρος χαρακτήρισε «χειρονομία της συμφιλίωσης και της συγχώρεσης», αφορά εκείνους που δεν έχουν καταδικαστεί σε ποινές άνω του ενός έτους, τους έχοντες ηλικία άνω των 75 ετών αν η ποινή τους δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη, καθώς και εκείνους για τους οποίους η διαδικασία ποινικής δίωξης διαρκεί πάνω από οκτώ χρόνια.

Για αυτό το τελευταίο, ο μεν Βάτσλαβ Κλάους επικαλείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο θεωρεί εύλογο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση μιας δίκης τα έξι χρόνια, ο δε αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του Σοσιαλδημοκρατικού της αντιπολίτευσης, Μπόχουσλαβ Ζομπότκα, το θεωρεί τεράστιο σκάνδαλο, καθώς, όπως τονίζει, αποδεικνύει πως η αμνηστία δόθηκε για να διαγραφούν όλες οι απάτες που είχαν ξεκινήσει την εποχή των «άγριων ιδιωτικοποιήσεων» της δεκαετίας του 1990, όταν ο Κλάους διετέλεσε αρχικά υπουργός Οικονομικών και κατόπιν πρωθυπουργός της δεξιάς κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν την κατάθεση πρότασης μομφής -που θα συζητηθεί μάλλον το τρίτο δεκαήμερο του μήνα- κατά της σημερινής δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς ο πρωθυπουργός της, Πέτρ Νέτσας (του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών), υπέγραψε την χορήγηση αμνηστίας, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κριτική από τους ίδιους τους κυβερνητικούς εταίρους του.

Για τον υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του συγκυβερνώντος κόμματος «ΤΟΠ 09», Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ο οποίος φέρεται να είχε δώσει αρχικά πράσινο φως για αυτή την απόφαση Κλάους, «μια αμνηστία δεν θα πρέπει να αφορά τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του κράτους αλλά μόνον ελαφρά ποινικά αδικήματα», ενώ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Πετρ Γκάτζντικ, απομακρύνοντας σήμερα τη φωτογραφία του προέδρου Κλάους από το γραφείο του, δήλωνε πως δεν έχει πλέον κανένα λόγο να τιμά τον αρχηγό του κράτους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ