Ενα υπόδειγμα: ο πρόεδρος της Ουρουγουάης ζει σπίτι του, φτωχός, χωρίς φρουρά και εργάζεται - iefimerida.gr

Ενα υπόδειγμα: ο πρόεδρος της Ουρουγουάης ζει σπίτι του, φτωχός, χωρίς φρουρά και εργάζεται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο 77χρονος Χοσέ Μουχίκα είναι ένας «εκκεντρικός» -κατά πολλούς- ηγέτης κράτους. Τον χαρακτηρίζουν ως τον «φτωχότερο Πρόεδρο στον κόσμο» και δεν απέχει και πολύ αυτός ο χαρακτηρισμός από την αλήθεια. Όμως, είναι επιλογή του αυτός ο τρόπος ζωής!

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης ζει με τη σύζυγο του, Λουσία, σε μία φάρμα έξω από το Μοντεβιδέο. Η φάρμα ανήκει στη σύζυγο του. Η προσωπική περιουσία του ίδιου είναι ένας παλιός «σκαραβαίος» και το τρακτέρ του.

«Λένε πως είμαι ένας φτωχός Πρόεδρος. Δεν είμαι ένας φτωχός Πρόεδρος! Φτωχοί είναι εκείνοι που επιθυμούν όλο και περισσότερα, εκείνοι που δεν έχουν ποτέ αρκετά. Εκείνοι είναι φτωχοί, γιατί βρίσκονται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο και δε θα έχουν ποτέ αρκετό χρόνο στη ζωή τους. Εγώ επέλεξα αυτόν το λιτό τρόπο ζωής. Επέλεξα να μην έχω πολλά υπάρχοντα, ώστε να μπορώ να ζήσω όπως θέλω εγώ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης στον απεσταλμένο του BBC, ο οποίος τον επισκέφθηκε πρόσφατα στο σπίτι του που τελεί χρέη προεδρικής κατοικίας.

Δωρίζει το μισθό του

Ζει εξαιρετικά λιτά γιατί δωρίζει κάθε μήνα το 90% του μισθού του (περίπου 10.000 ευρώ) σε φιλανθρωπίες, κρατώντας μόνο ένα μικρό μέρος για να ζήσει. Λατρεύει την αγροτική ζωή και τη Μανουέλα, μία σκυλίτσα με πρόβλημα αναπηρίας.

Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης προσκάλεσε τον δημοσιογράφο του BBC για μία βόλτα με το αυτοκίνητο του. Ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για την οικονομική κρίση και έδωσε την εξής απάντηση: «Μπορεί να φαίνομαι ως ένας εκκεντρικός γέρος, αλλά επιτρέψτε μου να εκφράσω τη σκέψη μου: Όταν οι ηγέτες του κόσμου μιλούν για βιώσιμη ανάπτυξη, πού βασίζεται αυτή η ανάπτυξη; Βασίζεται στο να εξωθείται ο κόσμος σε μαζική κατανάλωση αγαθών, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να προκαλείται μία οικονομική κρίση, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα».

Πρώην αντάρτης στα βουνά

Στη δεκαετία του '60 και του '70, ο Χοσέ Μουχίκα ήταν αντάρτης στα βουνά της Ουρουγουάης. «Κληρονόμησε» έξι τραύματα από σφαίρες στο κορμί του, φυλακίστηκε από τη χούντα και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 14 χρόνια.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Ξεχώρισε από την αρχή, επειδή οι πολίτες τον θεωρούσαν ως ένα δικό τους άνθρωπο. Διετέλεσε υπουργός γεωργίας από το 2005 έως το 2008, εν συνεχεία έγινε Γερουσιαστής και από το 2010 είναι Πρόεδρος της Ουρουγουάης.

Προοδευτικός πολιτικός

Επί των ημερών του Μουχίκα η Ουρουγουάη τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας επειδή προσπάθησε να νομιμοποιήσει τη χρήση μαριχουάνας και τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Επίσης θέσπισε διάταξη για τις αμβλώσεις και ενίσχυσε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η δημοτικότητα του τελευταία έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%, κυρίως λόγω αυτών των δύο αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων. Δεν τον απασχολεί όμως η πτώση που παρουσιάζει η δημοτικότητα του, εξάλλου σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία, ο 77χρονος Μουχίκα δε μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ