Πως ένας κομπιουτεράς θα μπορούσε να κάνει το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ να μιλήσει πραγματικά - iefimerida.gr

Πως ένας κομπιουτεράς θα μπορούσε να κάνει το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ να μιλήσει πραγματικά

Πως ένας κομπιουτεράς θα μπορούσε να κάνει το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ να μιλ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια και το θέμα των ημερών είναι το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ και το πότε ακριβώς αφαιρέθηκαν τα τρία επίμαχα αρχεία των συγγενών του Παπακωνσταντίνου, το iefimerida.gr παρουσιάζει τα σενάρια και μερικά δωρεάν προγράμματα που μπορούν να... βοηθήσουν τις έρευνες!

Με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια:

  • είτε αντιγράφησαν και τα 2062 αρχεία της λίστας Λαγκάρντ από το αρχικό CD στο USB stick
  • είτε αντιγράφησαν μόνο τα 2.059 από τα 2.062 αρχεία και κάποιος τεχνηέντως «ξέχασε» να αντιγράψει στο στικάκι τα τρία αρχεία των συγγενών Παπακωνσταντίνου.

Αν δεχτούμε τον ισχυρισμό του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι στο USB stick αντιγράφησαν και τα 2062 αρχεία της λίστας Λαγκάρντ που περιείχε το αρχικό CD, τότε εφόσον το στικάκι διαθέτει πλέον μόνο 2.059 αρχεία, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα τρία αρχεία των συγγενών του διεγράφησαν ΜΕΤΑ την εγγραφή τους στο στικάκι. Επομένως, ένα εύλογο ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί τις διωκτικές αρχές είναι το ΠΟΤΕ ακριβώς έγινε αυτή η διαγραφή των τριών αρχείων (αν ισχύουν βέβαια όσα υποστηρίζει ο κ.Παπακωνσταντίνου)

Ο κ.Παπακωνσταντίνου διατείνεται ότι ο ίδιος δεν διέγραψε κανένα αρχείο, αφήνοντας υπόνοιες ότι η αφαίρεση των τριών αρχείων έγινε όταν το στικάκι έφυγε από τον ίδιο. Ευτυχώς, η τεχνολογία των υπολογιστών επιτρέπει σε έναν απλό χρήστη με βασικές γνώσεις Πληροφορικής να χρησιμοποιήσει κάποιο από τα αρκετά δωρεάν εργαλεία που διατίθενται στο Διαδίκτυο και να διαπιστώσει:

  • Πόσα αρχεία υπήρχαν αρχικά στo USB stick του κ.Παπακωνσταντίνου
  • Αν και πότε ακριβώς διεγράφησαν τα συγκεκριμένα αρχεία από το συγκεκριμένο στικάκι.

Παραδείγματα προγραμμάτων

Με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο, το iefimerida.gr βρήκε πολλά προγράμματα που κάνουν παιχνιδάκι την ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προγράμματα αυτά είναι τόσο απλά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα παιδάκι Γυμνασίου. Απλά τρέχετε το πρόγραμμα, συνδέετε το «επίμαχο» USB stick στον υπολογιστή σας, το επιλέγετε στο πρόγραμμα και πατάτε το κουμπί Scan για να σας εμφανίσει -αν υπάρχουν- τα διαγραμμένα αρχεία. Πιο απλό δεν γίνεται.

Για παράδειγμα, οι... διωκτικές αρχές που διερευνούν το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το εξειδικευμένο Easy Data Recovery (με αναλυτικές οδηγίες χρήσης εδώ), το Recuva ή το EaseUS Data Recovery Wizard. Όπως βλέπουμε στις τεχνικές τους προδιαγραφές, όλα υποστηρίζουν την ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων από USB sticks (ή "φλασάκια" στην αργκό των υπολογιστών) και για κάθε διαγραμμένο αρχείο που εντοπίζουν προβάλλουν την ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης (Last Access Date) η οποία είναι απλώς η ημερομηνία διαγραφής...

Πως ένας κομπιουτεράς θα μπορούσε να κάνει το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ να μιλήσει πραγματικά | iefimerida.gr 0

Αντίστοιχη δουλειά αλλά σε πιο επαγγελματικό επίπεδο κάνει και τo MiniTool Power Data Recovery, αλλά και το Pandora Recovery, το Active Undelete καθώς και το Disk Doctor's Digital Media Recovery.

Πως ένας κομπιουτεράς θα μπορούσε να κάνει το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ να μιλήσει πραγματικά | iefimerida.gr 1

Αν έχετε Mac μπορείτε να δοκιμάσετε το USB Data Recovery for Mac ή το EaseUS Mac Undelete τα οποία είναι εξειδικευμένα για ανάκτηση αρχείων που έχουν διαγραφεί από USB sticks σε υπολογιστές Apple.

Πως ένας κομπιουτεράς θα μπορούσε να κάνει το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ να μιλήσει πραγματικά | iefimerida.gr 2

Και όλα αυτά τα παραπάνω εργαλεία είναι τα απλά προγράμματα που μπορεί να βρει ένας απλός χρήστης υπολογιστή στο Διαδίκτυο...

Τι γίνεται αν δεν υπάρχουν διαγραμμένα αρχεία στο στικάκι;

Με τη χρήση κάποιου από τα παραπάνω προγράμματα το USB stick με τη λίστα Λαγκάρντ θα μιλήσει, οριστικά και αδιαμφισβήτητα. Αν βρεθούν διαγραμμένα αρχεία, το πρόγραμμα θα μας πληροφορήσει και πότε ακριβώς έγινε η διαγραφή (Last Access Date) επομένως οι διωκτικές αρχές θα μπορούν να περιορίσουν το χρονικό διάστημα που έγινε η αφαίρεση και να φτάσουν πιο κοντά στον υπαίτιο.

Αν όμως δεν βρεθεί κανένα διαγραμμένο αρχείο στο στικάκι, τότε -υπό την προϋπόθεση ότι αυτό το USB stick είναι το ίδιο που έδωσε ο Παπακωνσταντίνου στον κ.Διώτη- αυτό σημαίνει ότι ο πρώην υπουργός ψεύδεται. Σε αυτήν την περίπτωση, η μη ύπαρξη των τριών αρχείων (έστω διαγραμμένων) των συγγενών του πρώην υπουργού σημαίνει ότι τα τρία αυτά αρχεία δεν εγγράφησαν ποτέ στο στικάκι. Άρα το πιθανότερο θα είναι πως αυτός που έκανε την αντιγραφή από το CD στο USB stick σκόπιμα "παρέλειψε" να αντιγράψει και τα τρία επίμαχα αρχεία...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ