Απίστευτο: Τουλάχιστον 700 είδη βακτηρίων κρύβονται στο μητρικό γάλα - iefimerida.gr

Απίστευτο: Τουλάχιστον 700 είδη βακτηρίων κρύβονται στο μητρικό γάλα

Απίστευτο: Τουλάχιστον 700 είδη βακτηρίων κρύβονται στο μητρικό γάλα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γεγονός ότι το μητρικό γάλα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη μικροβιακή χλωρίδα του νεογέννητου ήταν λίγο πολύ γνωστό. Μία νέα πρόσφατη ανακάλυψη όμως εξέπληξε τους επιστήμονες, αφού μία Ισπανική έρευνα δείχνει ότι το γάλα που θηλάζει το μωρό περιέχει περισσότερα από 700 διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Η ακριβής σύσταση και ο βιολογικός ρόλος αυτών των μικροοργανισμών που περνάνε από το μητρικό γάλα στο νήπιο παραμένουν ακόμα άγνωστα σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Κάρμεν Κολάδο του Ινστιτούτου Αγροχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές γενετικής ανάλυσης DNA και επιχείρησαν να αναλύσουν το σύνολο των μικροβιακών πληθυσμών του αρχικού μητρικού γάλατος.

Το πρωτόγαλα (το γάλα που εκκρίνουν οι αδένες της μητέρας, αμέσως μετά τη γέννα), όπως αποδείχθηκε από τη μελέτη μιας σειράς δειγμάτων περιέχει τουλάχιστον 700 βακτηριακά είδη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, λακτόκοκκοι . Η μελέτη αυτή, είναι μια από τις πρώτες μελέτες που καταγράφουν τόσο μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών στο πρώτο γάλα που θηλάζουν τα μωρά.

Παράλληλα, η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν μικρότερη ποικιλία μικροβίων στο μητρικό γάλα τους, ενώ την μικροβιακή ποικιλία επηρεάζει ακόμα και το είδος του τοκετού, καθώς οι γυναίκες που γεννάνε φυσιολογικά, έχουν πιο πλούσια μικροβιακή χλωρίδα σε σχέση με όσες γεννάνε με προγραμματισμένη καισαρική

Αν όμως καισαρική δεν ήταν προγραμματισμένη, τότε η σύνθεση του μητρικού γάλατος από άποψη μικροβιώματος είναι σχεδόν ίδια με εκείνη των μητέρων που έκαναν φυσιολογικό τοκετό, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ορμονική κατάσταση της εγκύου κατά τη στιγμή της γέννας επηρεάζει σημαντικά τα βακτήρια που θα περιέχει το γάλα της.

Τα βακτήρια του μητρικού γάλατος αποτελούν μια από τις πρώτες ευκαιρίες των μικροοργανισμών να αποικίσουν το πεπτικό σύστημα του νηπίου και τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν αν ο ρόλος των μικροβίων είναι κυρίως μεταβολικός ή ανοσολογικός.

Οι ερευνητές πιστεύουν πάντως ότι η νέα μελέτη ανοίγει το δρόμο για τον εμπλουτισμό του βρεφικού γάλατος με πρόσθετους μικροοργανισμούς, που θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά για το μωρό, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των αλλεργιών, του άσθματος και των αυτοάνοσων παθήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ