Ποιός είναι ο Ανδρέας Ρωσσώνης, η σχέση του με τον Αλβέρτο Μοδιάνο, η λίστα Λαγκάρντ και τα κανόνια του Πολεμικού Ναυτικού - iefimerida.gr

Ποιός είναι ο Ανδρέας Ρωσσώνης, η σχέση του με τον Αλβέρτο Μοδιάνο, η λίστα Λαγκάρντ και τα κανόνια του Πολεμικού Ναυτικού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μειλίχιο και σνομπ» παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τον Ανδρέα Ρωσσώνη, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα κολλεγιόπαιδο και γαμπρό μιας παραδοσιακής πολιτικής οικογένειας όπως αυτή του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.

Εντός της εβδομάδας θα απολογηθεί ο Ανδρέας Ρωσσώνης, γαμπρός του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος με τον λογαριασμό BUP: 9010138503.xls – ROSSONIS ANDREAS που βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ και υποτίθεται ότι αφαιρέθηκε από αυτή. Είναι ο σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφης του πρώην υπουργού Οικονομικών, αντιπρόσωπος όπλων τα τελευταία χρόνια.

Αντιπρόσωπος όπλων

ΟΑνδρέας Ρωσσώνης είχε μπει δυναμικά στον χώρο των εξοπλισμών, αξιοποιώντας όπως φαίνεται τις καλές σχέσεις που διατηρούσε σε πολιτικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η αρχή έγινε με την ιταλική εταιρία Oto Melara, την αντιπροσωπία της οποίας έχει στην Ελλάδα με συνεργάτη τον Αλβέρτο Μοδιάνο.

Η εταιρία αυτή συστήθηκε στα μέσα του 2008 με την επωνυμία «Μοδιάνο – Ρωσσώνης Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικές και Εμπορικές Αντιπροσωπείες». Το διοικητικό συμβούλιό της απαρτίζουν εκτός των δύο συνεργατών, η Αλίκη Μοδιάνο και η δικηγόρος Μαρίνα Παπακωνσταντίνου. Μέσω της εταιρίας αυτής οι Μοδιάνο και Ρωσσώνης αντιπροσωπεύουν την ιταλική Oto Melara, που κατασκευάζει πυροβόλα και βλήματα και έχει το μονοπώλιο στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όσον αφορά στο εν λόγω αντικείμενο. Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα θεωρούνται αξιόπιστα και από τα καλύτερα της αγοράς.

Απόφοιτος Κολλεγίου

Ο Ανδρέας Ρωσσώνης είναι γόνος αστικής οικογένειας και απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και έγινε γνωστός στο χώρο των εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της συνεργασίας του με τον Μοδιάνο, όταν μάλιστα κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν προχωρούσε λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και της μετέπειτα κρίσης.

Και το όνομα Μοδιάνο στη λίστα Λαγκάρντ

Στη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζονται ονόματα της οικογένειας Μοδιάνο, όπως επίσης και η εταιρία Thema, στην οποία πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Θόδωρος Ασημακόπουλος. Η εταιρία που συστήθηκε το καλοκαίρι του 2005 είναι Συμβούλων Επιχειρήσεων και Επικοινωνίας (το όνομα του κ. Ασημακόπουλου εμφανίζεται και σε άλλες εταιρίες).

Με τον κ. Ασημακόπουλο ο Ανδρέας Ρωσσώνης φαίνεται να αναπτύσσει φιλική, κατ' άλλους και επιχειρηματική σχέση. Ο πρώτος είναι ιδιαίτερα γνωστός στο χώρο της Αμυνας, ενώ έχει προσφέρει και τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος στον Λεωνίδα Κύρκο, τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Ασημακόπουλος έχει την αντιπροσωπία της Alenia, η οποία έχει μπει σε διαμάχη με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία λόγω των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζουν τα μεταφορικά αεροσκάφη που κατασκευάζει η ιταλική εταιρία, C-27J.

Ο λογαριασμός της μίας ημέρας

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί σε εισαγγελείς και δικαστές ο λογαριασμός με τον κωδικό «BUP: 9010138503.xls –ROSSONIS ANDREAS», ο αποκαλούμενος πλέον και λογαριασμός «της μίας ημέρας», που φαίνεται να άνοιξε το 2005 στην HSBC ο Ανδρέας Ρωσσώνης.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση έκαναν, με την συνδρομή ειδικών φύλλο και φτερό όλους τους φακέλους που συνοδεύουν όχι μόνο τον λογαριασμό - «ερωτηματικό» αλλά και όσους συνοδεύουν αυτόν που διατηρούσε η έτερη εξαδέρφη του πρώην υπουργού, Ελένη, με τον σύζυγό της Συμεών Συκιαρίδη. Ο τελευταίος φαίνεται, έως την ημέρα που έγινε η υποκλοπή, να είχε υπόλοιπο 1,22 εκατ. δολάρια.

Ετσι βρέθηκε η συγγενική σχέση και οι εισαγγελείς συνέδεσαν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με τους εν λόγω λογαριασμούς. Οπως σημειώνουν εισαγγελικές πηγές, προκειμένου να υπάρξει μια σαφής εικόνα, θα πρέπει οι Ελβετοί να δώσουν αναλυτικά τις κινήσεις των επίμαχων λογαριασμών, κάτι που απαιτεί αίτημα δικαστικής συνδρομής. Βέβαια, η Ελβετία θεωρεί ότι η λίστα αυτή είναι προϊόν υποκλοπής και ως εκ τούτου οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ενδεχομένως να προβάλλουν εμπόδια. Ωστόσο, το ότι η υπόθεση απασχολεί πλέον και τη Βουλή η οποία επίσης μπορεί να υποβάλλει αίτημα δικαστικής συνδρομής, εκτιμούν ότι είναι ένας σοβαρός λόγος που μπορεί να κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις των ελβετικών Αρχών.

Σε απολογία για κακούργημα

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης καλούν ως υπόπτους για εξηγήσεις τους τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα στοιχεία των οποίων είχαν αφαιρεθεί από το αρχικό usb.

Η εξαδέρφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της, Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της, Ανδρέας Ρωσσώνης, δικαιούχοι των επίμαχων λογαριασμών, είναι υπόλογοι στη Δικαιοσύνη για βαρύτατα αδικήματα σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Σύμφωνα με την κλήση που έλαβαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για: Ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίου εγγράφου με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, Ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις διατάξεων περί φορολογίας εισοδήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος

Μέσω των δικηγόρων τους τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού, ζήτησαν και πήραν προθεσμία από τους οικονομικούς εισαγγελείς, για την τρέχουσα εβδομάδα, προκειμένου να προετοιμάσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους.

Όλα τα κανόνια του ΠΝ γράφουν... Ρωσσώνης

Τα δημοσιεύματα στον Τύπο μιλούν για έναν επιχειρηματία που ήταν μεγάλος «παίκτης» στις αμυντικές προμήθειες και ιδιαίτερα εκείνες του Πολεμικού Ναυτικού. Αντιπροσώπευε διάφορους ιταλικούς οίκους αμυντικών συστημάτων και κυρίως τον οίκο OTO Melara που φτιάχνει πυροβόλα για πολεμικά σκάφη. Ο Ρωσσώνης μαζί με τον συνεργάτη του Μοδιάνο είχαν καταφέρει από τη δεκαετία του 1980 να κερδίσουν δεκάδες διαγωνισμούς και να βάλουν τα πυροβόλα ΟΤΟ Melara σε κάθε σχεδόν πολεμικό πλοίο της Ελλάδας.

Οι προμήθειες και τα κέρδη ήταν φυσικά αστρονομικά. «Δεν υπάρχει πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που να μην έχει τέτοιο πυροβόλο» λέει αξιωματικός του Π.Ν. στην εφημερίδα «Δημοκρατία» και συνεχίζει: «Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, όλα. Ακόμα και τα αρματαγωγά κλάσης "Ιάσων" έχουν επάνω πυροβόλα OTA Melara»!

Το... μονοπώλιο στα ιταλικά πυροβόλα που επέβαλε ο κ.Ρωσσώνης σημαίνει ότι είχε δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία μέσα στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ανεξαρτήτως πολιτικού προϊσταμένου. Οι δραστηριότητές του όμως δεν τελειώνουν στα πυροβόλα. Ο κ.Ρωσσώνης είχε εμπλοκή και στην ναυπήγηση πετρελαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αντιπροσωπεύοντας τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri τα οποία ήταν συνεργάτες στη ναυπήγηση.

Το 2004, ο κ.Ρωσσώνης προχωρά και στις τορπίλες. Αντιπροσωπεύει την ιταλική Alenia Westinghouse και προωθεί με κάθε μέσο την τορπίλη BlackShark στο υπουργείο Άμυνας. Το τελευταίο έχει όμως ως μεγάλο φαβορί μια γερμανική τορπίλη, την DM2A4 της STN Atlas. Ο Ρωσσώνης δεν πήρε την προμήθεια, αλλά κατάφερε να χαλάσει όλο το διαγωνισμό με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα τα υποβρύχια να μην έχουν τορπίλες.

Και σε αεροσκάφη και σε υποβρύχια

Ο Τύπος εμπλέκει το όνομά του και σε προμήθεια 12 μεταγωγικών αεροσκαφών το 2010. Τον διαγωνισμό είχε κερδίσει η ιταλική εταιρεία ΑLLENIA που αντιπροσώπευε ο Θόδωρος Ασημακόπουλος, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο Proton και λέγεται ότι ήταν εκείνος που έφερε τον Λαυρεντιάδη κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Σημείωση: Ο κ.Ασημακόπουλος ήταν παλιότερα επικοινωνιολόγος του Κουβέλη και μετά το 2009 σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Τότε, με υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αναπληρωτή υπουργό τον Πάνο Μπεγλίτη, η Πολεμική Αεροπορία είχε διαπιστώσει προβλήματα στα C-27J και αρνείται την παραλαβή τους. Ο τότε γενικός διευθυντής εξοπλισμών Βαγγέλης Βασιλάκος επιβάλλει ρήτρες καθυστέρησης και το δίδυμο Ρωσσώνης-Ασημακόπουλος κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να παραληφθούν τα αεροσκάφη, όπως και γίνεται. Κανείς δεν έμαθε τι απέγινε με τις ρήτρες. Σήμερα πάντως, πετάει μόνο ένα C-27J από τα 12 της παραγγελίας.

Τα έργα και οι ημέρες του κ. Ρωσσώνη επεκτείνονται και σε αμαρτωλές αναθέσεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Έχοντας επαγγελματική και φιλική σχέση με τον Λιβανέζο ιδιοκτήτη τους, Ισκαντάρ Σάφα, προώθησε την αναθεώρηση της σύμβασης για την προμήθεια των υποβρυχίων κλάσης «214». Λόγω της πίεσης, εκεί που οι Γερμανοί κατασκευαστές (ThyssenKrupp Marine Systems) των υποβρυχίων έπρεπε να πληρώσουν ρήτρες γιατί καθυστερούσαν την παράδοσή τους και ήταν έτοιμοι να δώσουν δύο ακόμα υποβρύχια ως αντίδωρο, το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών (υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου)... παρήγγειλαν ακόμα δύο υποβρύχια πληρώνοντας 480 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα είχε μπει ήδη στο Μνημόνιο.

Το 2009, με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, παρά την οικονομική κρίση, ο Ανδρέας Ρωσσώνης εξακολουθεί να αναπτύσσει εντονότατη δραστηριότητα στον χώρο των εξοπλισμών. Μάλιστα, πριν από την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, στις 12 Οκτωβρίου του 2011, στο ΓΕΝ γίνεται επίσημη παρουσίαση από τους εκπροσώπους της Oto Melara Ανδρέας Ρωσσώνη, Α. Μοντόβιο και Ν. Μενάρντο, στο πλαίσιο εξέτασης - διερεύνησης προγράμματος εκσυγχρονισμού φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και κατασκευής νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ