Tango With Lions: "Aισθάνομαι μεγάλη προπαγάνδα και τρομοκρατία από την τηλεόραση" - iefimerida.gr

Tango With Lions: "Aισθάνομαι μεγάλη προπαγάνδα και τρομοκρατία από την τηλεόραση"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κατερίνα Παπαχρήστου ξεκίνησε από μια λίμνη με κύκνους και εξελίχθηκε σε grungy θεά του Ολύμπου για να καταλήξει να παίζει ατμοσφαιρική folk/rock στους Tango With Lions. Το γκρουπ σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 2007 σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του, το Verba Time, στην Inner Ear τον περασμένο Ιούνιο. Έκτος από την Κατερίνα που τραγουδάει και παίζει πιάνο και κιθάρα, μέλη του γκρουπ είναι ο Γιάννος Παραμυθιώτης, ο Σταύρος Παργινός, ο Νίκος Βεργέτης και ο Τζιμ Σταρίδας. Όλοι μαζί εμφανίζονται σήμερα στο Gagarin. Πριν λίγες μέρες η Κατερίνα ακύρωσε ένα μάθημα γαλλικών για να μας μιλήσει.

photo: Manteau Stam

Δουλεύεις μετά;

Ναι, κάνω φροντιστήρια γαλλικών.

Σπούδασες γαλλική φιλολογία και η μουσική ήρθε ύστερα;

Όχι. Από πάντα υπήρχε η μουσική. Ξέρεις, πώς μαθαίνουν όλα τα παιδάκια μουσικούλα. Πιάνο και γαλλικά… και μπαλέτο! Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο, σπούδαζα παράλληλα και μουσική. Ήταν πάντα και τα δύο μαζί. Στο σχολείο έπαιζα μπάσο σε διάφορες μπάντες και μετά είπα να το δω πιο σοβαρά και να το σπουδάσω.

Ήσουν δηλαδή το κουλ κορίτσι του σχολείου;

Εντάξει, είχα μπάντα… Μετά πέρασα από διάφορα συγκροτήματα. Ήμουν στους Travel Mind Syndrome, στους Closer, στους My Wet Calvin.

Μεταμφιεζόσουν κι εσύ;

Ναι, ήταν μια φορά ένα concept που είχαμε ντυθεί όλοι θεοί του Ολύμπου και ο ντράμερ είχε ντυθεί Μαραντόνα.

Στο σχολείο τι παίζατε;

Κάθε σχολική μπάντα που σέβεται τον εαυτό της παίζει διασκευές. Κάναμε και κάτι αποτυχημένες προσπάθειες να γράψουμε δικά μας κομμάτια αλλά κυρίως μας άρεσε η φάση «καπνίζουμε και παίζουμε στη μπάντα και έχουμε πρόβα ενώ οι άλλοι διαβάζουν». Κάναμε και συναυλίες σε κάτι local bar στην Αγία Παρασκευή. Nirvana, Violent Femmes, καταλαβαίνεις… Βγάζαμε και τίποτα λεφτά.

Το Tango With Lions σαν όνομα πώς προέκυψε; Γιατί με λιοντάρια συγκεκριμένα;

Έτσι μου ήρθε. Δεν χορεύω καν tango.

Τα παιδιά που διδάσκεις ξέρουν ότι κάνεις μουσική;

Μερικά ναι. Έχει πλάκα. Τους αρέσει, με ρωτάνε διάφορα.

Πώς σε φωνάζουν;

Τα μικρά «κυρία Κατερίνα».

Θέλεις να συνεχίσεις να κάνεις μαθήματα;

Όχι, σκέφτομαι να σταματήσω, αλλά δεν ξέρω ακριβώς τι θέλω να κάνω. Γενικά έχω ένα θέμα με τις ξένες γλώσσες και θέλω να βρω κάτι σχετικό. Λέω και για κανένα μεταπτυχιακό. Να φύγω εξωτερικό και να μείνω εκεί.

Το πρώτο cd που αγόρασες ποιο ήταν;

Το «The Wall». Πιο πριν, μου είχαν πάρει οι γονείς μου τη «Λίμνη των Κύκνων» γιατί είχαμε πάει στο Ηρώδειο να το δούμε και είχα πάθει σοκ με τις μπαλαρίνες. Είχα πωρωθεί, καθόμουν και το άκουγα συνέχεια. Μετά με το «The Wall» κόλλησα για χρόνια. Είχα μάθει όλους τους στίχους, ενώ δεν ήξερα καλά καλά αγγλικά.

Τώρα θα πας στο live του Waters;

Μπορεί. Είχα πάει και πρόπερσι και έλεγα πρέπει να τον δω γιατί δεν θα έχω ξανά την ευκαιρία. Έρχονται συνέχεια στην Ελλάδα κάποιοι που φοβάσαι ότι μπορεί πεθάνουν και να μην τους ξαναδείς.

Και με πανάκριβα εισιτήρια.

Τα εισιτήρια είναι αδικαιολόγητα στην Ελλάδα γιατί δεν ξέρουνε την αγορά. Δεν σκέφτονται την ψυχολογία του κοινού. Επίσης το γεγονός ότι το πιο καινούριο όνομα που έρχεται είναι ο Moby ή έρχονται οι Scorpions και γεμίζουν στάδια. Και αν έρθει κανένα καινούριο όνομα δεν πάει κανείς. Δηλαδή, λέμε συνέχεια ότι φταίνε οι άλλοι αλλά δεν ισχύει. Γενικά στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το live γιατί δεν υπάρχει η ανάλογη βιομηχανία. Φυσικά και δεν θα έχουν κόσμο οι Animal Collective γιατί δεν τους ξέρει το ευρύ κοινό. Από πού να τους ακούσει, από το ραδιόφωνο; Μια φορά, σε κάτι διακοπές ακούγαμε 3 μέρες Red fm γιατί εκεί που ήμασταν δεν έπιανε τίποτα άλλο και έπαιζε τα ίδια κάθε μέρα. Για κάποιο μυστήριο λόγο στην Ελλάδα θεοποιούμε άκυρα συγκροτήματα: Anathema, Puressence. Ή το άλλο: «Deep Purple με Βασίλη»! Έχουμε κολλήσει σε άλλες δεκαετίες.

Πώς γράφεις μουσική;

Γράφω εγώ στίχους και κάποια βασικά ακόρντα. Στη συνέχεια δουλεύουμε όλοι μαζί με τη μπάντα και βγαίνει αυτό που βγαίνει.

Τι καλό άκουσες τελευταία;

Το καινούριο των Low.

Αγοράζεις cd;

Όταν έχω λεφτά.

Οι κασέτες που έχουν γίνει τώρα μόδα σ’ αρέσουν;

Ναι, γιατί μπορείς να γράφεις και από πάνω αν είναι χάλια.

Σύνταγμα πήγες;

Όχι, γιατί είχα να κάνω πράγματα που δεν μπορούσαν να αναβληθούν.

Πώς σου φαίνεται αυτό που γίνεται;

Εντάξει, είναι λίγο: το κάνανε οι Ισπανοί, το κάνουμε και εμείς. Πάντως είναι καλό που βγαίνει ο κόσμος έξω.

Τηλεόραση βλέπεις;

Όχι. Ούτε μπορώ να κάτσω να ενημερωθώ από την τηλεόραση. Αισθάνομαι απέναντί μου μια τεράστια προπαγάνδα και τρομοκρατία. Από το ίντερνετ ενημερώνομαι κυρίως.

Θα πήγαινες αν σε καλούσαν;

Έχουμε πάει. Δεν θα πήγαινα στο Αλ Τσαντίρι News, ούτε στο Ράδιο Αρβύλα. Mε έχουν καλέσει και δεν έχω πάει γιατί με ενδιαφέρει να διατηρήσω μια αισθητική. Προσωπικά θεωρώ ότι αν πάω στο Ράδιο Αρβύλα το επίπεδό μου θα πέσει. Μπορεί να είναι δικό μου κόλλημα. Και άλλοι έχουν πάει σ’ αυτές τις εκπομπές και είναι μια χαρά, αξιοπρεπέστατοι. Εγώ δεν μπορώ να σε βάζουν στο τέλος την ώρα που πέφτουν οι τίτλοι. Υπάρχει κόσμος που έχει πάει στο Ράδιο Αρβύλα και την επόμενη μέρα γίνεται χαμός στα live τους. Εμείς πήγαμε την περασμένη βδομάδα στην ΕΡΤ1, στο Μονά Ζυγά που είχε ένα ωραίο θέμα για οικολογία. Παίξαμε στη μέση δυο κομμάτια. Μακροπρόθεσμα δεν νομίζω ότι κερδίζεις κάτι από τέτοιες εμφανίσεις. Μπορεί να έχεις κόσμο στο επόμενο live. Αυτό.

Ποια είναι η πιο μεγάλη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ένας μουσικός σήμερα στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχει πρόθυμο κοινό για τις συναυλίες. Και το θέμα με τα εισιτήρια. Πολλά live δεν είναι προσιτά οικονομικά, αλλά και ο κόσμος δεν κουνιέται εύκολα. Και δεν υπάρχει αυτό το: πάμε το βράδυ σε ένα live. Επίσης το γεγονός ότι η μουσική θεωρείται χόμπι. Πάντως δεν πρέπει πάντα να τα ρίχνουμε σε εξωτερικούς παράγοντες. Υπάρχει λίγο μια αντίληψη ότι όσοι παίζουν μουσική καλά το κάνουν και ότι φταίει ο χώρος, η ώρα, το εισιτήριο, ο ήχος, ο ηχολήπτης που δεν κάνει το τάδε. Νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Δηλαδή, εντέλει μπορεί απλά εσύ να μην παίζεις και πολύ καλά, ας πούμε. Γιατί υπάρχουν και άτομα που κάνουν live και έχουν χίλια άτομα. Για κάποιο λόγο τα έχουν αυτά τα άτομα.

Αν είχες άπειρα λεφτά και έκανες ένα δικό σου φεστιβάλ, ποιους θα έφερνες;

Θα ήθελα πολύ Walkmen, Kings of Leon, National, Black Dub για headliners. Ε, και τον Waits και τον Bowie.

Τώρα ετοιμάζετε κάτι;

Δουλεύουμε τώρα συνέχεια καινούρια κομμάτια. Έχουμε ξεκινήσει ένα pre-production για να τα στήσουμε και λέμε από Σεπτέμβρη να μπούμε στο στούντιο. Παίζουμε ήδη κάποια από αυτά στα live. Είναι πιο γεμάτα, δεν είναι τόσο ακουστικά. Είναι ατμοσφαιρικά αλλά πιο δυνατά.

Εξωτερικό σκέφτεστε να πάτε να παίξετε πουθενά;

Θα δούμε. Υπάρχει μια ιδέα για Βερολίνο. Και κανένας να μην έρθει να μας δει, ωραία θα είναι.

Οι Tango With Lions εμφανίζονται σήμερα live στο Gagarin 205 μαζί με τον Θάνο Ανεστόπουλο.

To Verba Time κυκλοφορεί από την InnerEar.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ