Alpha Bank: Όχι άλλα βάρη στη μεσαία τάξη, πολεμήστε τη φοροδιαφυγή - iefimerida.gr

Alpha Bank: Όχι άλλα βάρη στη μεσαία τάξη, πολεμήστε τη φοροδιαφυγή

ALPHA BANK: «Όχι άλλα βάρη στη μεσαία τάξη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποτυχημένο χαρακτηρίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας οι αναλυτές της Alpha Bank και θεωρούν άδικη και αναποτελεσματική την υπέρ-φορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εξέδωσε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, η εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, δίνει «έδαφος» πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια, καθιστώντας έτσι εφικτό τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013 που έχει θέσει η κυβέρνηση.'Όπως επισημαίνεται, η απαλλαγή της ελληνικής οικονομίας από αυτά τα ελλείμματα, τα οποία την οδήγησαν στην οικονομική κρίση και την χρεοκοπία, μπορεί να σηματοδότηση την επανεκκίνηση του ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος, την αρχή της ανάπτυξης καθώς και τη μείωση της ανεργίας από το 2014.

Παρ'ολα αυτά, τονίζεται ότι για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, είναι αναγκαία η κατάργηση των αντιαναπτυξιακών μέτρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και κυριότερα ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος , προκειμένου να βγει απο την ύφεση η ελληνική οικονομία.

Οι αναλυτές της Alpha Bank, προχωρούν στην επισήμανση ότι ή επιτυχημένη εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012, πραγματοποιήθηκε παρά την αξιοσημείωτη μείωση εσόδων που εμφανίστηκε στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και άλλων παραμέτρων του φορολογικού συστήματος (ΟΤΑ -3,8 %, σημαντική πτώση εσόδων από Φ.Π.Α.,ΦΕΝΠ κ.α.), ενώ επίσης σημειώθηκαν πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε έμμεσους φόρους.

Συνεχίζοντας, επισημαίνουν ότι η αύξηση των εσόδων από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, δε περιλαμβάνει το ΦΑΠ(Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) του 2010, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί η είσπραξη των εσόδων το 2013, αν και ο φόρος αυτός βαίνει προς κατάργηση προκαλώντας έτσι τη δικαιολογημένη αντίδραση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα μετά την επιβολή του εξοντωτικού «χαρατσιού» στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Η δε επιβολή του σε αντικειμενικές αξίες που είναι πολύ μεγαλύτερες πλέον από τις υποκειμενικές, παράλληλα με την ύπαρξη υπέρογκων συντελεστών, καθιστά ακόμα πιο επιβαρυντική την κατάσταση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα σε μια αγορά η οποία μαστίζεται από ύφεση και καθιστά στην ουσία αδύνατη τη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι αναλυτές της τράπεζας, επισημαίνουν ότι αυτή η πρακτική της κυβέρνησης (η επιβάρυνση δηλαδή της μεσαίας τάξης), είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις πρακτικές που ασκεί στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα έχουν επιβληθεί εξοντωτικές φορολογίες στους χαμηλούς εισοδηματίες.

Τέλος τονίζεται, ότι οι ισχνές προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πέραν του γεγονότος ότι προκαλούν την οργή των φορολογουμένων που ήταν πάντα συνεπείς, εμποδίζουν και την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ για την έξαρση της φοροδιαφυγής κατηγορούν τις κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες όπως δηλώνουν την επέτρεψαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ