Στο 22% τελικά η ποινή για όσους δεν συλλέξουν τις απαραίτητες αποδείξεις - iefimerida.gr

Στο 22% τελικά η ποινή για όσους δεν συλλέξουν τις απαραίτητες αποδείξεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Καταναλώστε για να γλιτώσετε το πρόστιμο από την εφορία! Αυτή είναι τελικά η λογική που επικράτησε στο υπουργείο Οικονομικών για το σύστημα αποδείξεων που θα ισχύσει το 2013, αφήνοντας στην άκρη τους όποιους προβληματισμούς για το ενδεχόμενο κάποιοι χαμηλόμισθοι να κληθούν να καταβάλουν ποινή φόρου για ελλιπή... κατανάλωση.

Το πρώτο «φάουλ» έγινε όταν το οικονομικό επιτελείο έβαλε στο συρτάρι για... αργότερα, το σχέδιο για σύνδεση των αποδείξεων με τη παροχή κινήτρων συλλογής αποδείξεων από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών, οι οποίοι βαρύνονται με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Μπροστά, όμως, στο ενδεχόμενο κατάρρευσης των εσόδων, από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι θα έπαυαν στη πραγματικότητα να υποκαθιστούν τους διαλυμένους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, αποφασίστηκε να διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος που δηλώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Κάπου εδώ έγινε το δεύτερο «φάουλ», καθώς ενώ τώρα η ποινή για όσους δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, υπολογίζεται με συντελεστή 10%, με το νέο σύστημα θα υπολογίζεται με συντελεστή 22%, δηλαδή τον πρώτο συντελεστή της νέας φορολογικής κλίμακας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως τις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών σκεφτόταν να υιοθετήσει τις εισηγήσεις εκείνων των υπηρεσιακών που του έλεγαν ότι σε μια περίοδο συρρίκνωσης των καταναλωτικών δαπανών είναι μάλλον υπερβολικό να μπει ποινή φόρου 22% σε όσους δεν μαζέψουν τις αναγκαίες αποδείξεις.

Ωστόσο, έως τη σύσκεψη της Πέμπτης υπήρξαν αντίθετες εισηγήσεις που στηρίζονταν κυρίως στο επιχείρημα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αντιστοιχούν σε κάθε περίπτωση στο 70% του εισοδήματος, άρα το ζητούμενο 25% δεν «στραγγαλίζει» τον φορολογούμενο, ακόμα και στα χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, επικράτησαν οι «σκληροί» και ο συντελεστής ποινής θα είναι τελικά 22%.

Δεν θα ισχύσει το μέτρο των αποδείξεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων θα ισχύσει και για όσους μισθωτούς ή συνταξιούχους έχουν εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ και δεν δικαιούνται της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, ενώ αντιθέτως δεν θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες!

Όπως τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στο παράδοξο του πράγματος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κίνητρο να συλλέγουν αποδείξεις από τη στιγμή που θα εγγράφονται πλέον στα βιβλία τους και έτσι θα μειώνουν τα ακαθάριστα έσοδα τους. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι δαπάνες που εκπίπτουν είναι οι επαγγελματικές, άρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να εγγράφουν στα βιβλία τους τα έξοδα που αφορούν στη κατοικία τους, μόνο εφόσον αυτή είναι δηλωμένη ως έδρα της δραστηριότητας τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ