Σήμερα το αίτημα προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ - iefimerida.gr

Σήμερα το αίτημα προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ» ετοιμάζονται να ζητήσουν αύριο τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους προέδρου των κομμάτων Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη ήταν άμεσες και αποφασίστηκε να κατατεθεί από κοινού πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε πως θεωρεί «επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών», πρόταση με την οποία συμφώνησε η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

Σύμφωνη και η αντιπολίτευση

Την εξερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όπου αυτές αναλογούν ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών», ενώ με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ» τάσσονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αξίζει να αναφερθεί πως για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, απαιτούνται οι υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών, κάτι που σημαίνει πως -με δεδομένη τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων- η πρόταση θα υπερψηφιστεί.

Εμπόδιο η παραγραφή αδικημάτων

Τα στελέχη της κυβέρνησης εξετάζουν παράλληλα τρόπους ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής τυχόν αδικημάτων καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα, τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται στο τέλος της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει αμέσως μετά το αδίκημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις εγκύρων νομικών, δεν τίθεται θέμα παραγραφής λόγω της «Βουλής της μίας ημέρας» που μεσολάβησε των αμέσως προηγούμενων εκλογών και πηγές της κυβέρνησης εκφράζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει και να διαλευκανθεί η υπόθεση πάση θυσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ