Ποιός ήταν ο ευπατρίδης Μάνος Χαριτάτος που πέθανε την Πέμπτη - iefimerida.gr

Ποιός ήταν ο ευπατρίδης Μάνος Χαριτάτος που πέθανε την Πέμπτη

Ποιός ήταν ο  ευπατρίδης Μάνος Χαριτάτος που πέθανε χθες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η είδηση του χαμού του Μάνου Χαριτάτου κάνει σήμερα το γύρο όχι μόνο της Αθήνας αλλά κάθε περιοχής όπου βρίσκονται ερευνητές που μελέτησαν τα αρχεία που έστησε, με κυρίαρχο βέβαιο το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ).

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1944, ο Μάνος Χαριτάτος ήρθε στην Ελλάδα το 1953. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (1980-1989).

Το 1965 ιδρύει με τον ιστορικό και φίλο του Δημήτρη Πόρτολο ένα πολιτιστικό σωματείο, το ΕΛΙΑ. Συλλέγουν αρχικά παλιές εκδόσεις και στη συνέχεια ιστορικά αρχεία και αρχεία λογοτεχνών αλλά και έντυπα του 19ου και του 20ού αι., που μαρτυρούν την ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο Μάνος Χαριτάτος ήταν και παραπάνω από η ψυχή του ΕΛΙΑ. Το κτήριο της Αγίου Ανδρέα 5 στην Πλάκα ήταν κυριολεκτικά το σπίτι του, εκεί ο ίδιος είχε γνώση για τα πάντα και φρόντιζε να δίνει πρόσβαση και όλα τα μέσα στους ερευνητές. Ταυτόχρονα βασικός στόχος του ήταν η συλλογή εκδόσεων και αρχείων αλλά και η διάσωσή τους με τα μέσα της τεχνολογίας: φωτογραφίζονται και γινονται CD. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 συλλέγει παλιά πακέτα τσιγάρων, κουτιά από μπισκότα και παλαιό διαφημιστικό υλικό. Ακολουθεί ο κατάλογος των ψηφιοποιημένων περιοδικών που διαρκώς εμπλουτίζεται με νέους τίτλους. Ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο του σκάναρε παλιές εκδόσεις του 19ου αιώνα, ενώ έλεγε περήφανος πως έχει σκανάρει περισσότερες από 50.000 σελίδες.

Ανακοινώσεις για το θάνατο του Μάνου Χαριτάτου από ΔΗΜΑΡ και Καμίνη

Για τον θάνατο του Μάνου Χαριτάτου,η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του και εκθειάζει το έργο και την ιστορία του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:«Έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Χαριτάτος, συνιδρυτής και πρόεδρος του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου. Αφιέρωσε με αφοσίωση και πάθος τη ζωή του στη διάσωση πολύτιμων τεκμηρίων της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας: αρχεία, χειρόγραφα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, αρνητικά, χάρτες, θεατρικά προγράμματα, αφίσες, διπλώματα, μετοχές, παιχνίδια, ρούχα, έπιπλα — αμέτρητες ψηφίδες της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας διασώθηκαν, καταγράφηκαν, τεκμηριώθηκαν υπό την καθοδήγηση αλλά και με την προσωπική εργασία του Μάνου Χαριτάτου και αποτελούν τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α., ανοιχτές στην έρευνα.Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μάνου Χαριτάτου και τα ς συλλυπητήριά της στους οικείους του».

Παθιασμένος, συνεπής, ακάματος και αθόρυβος, ο Μάνος Χαριτάτος μας δίδαξε με το έργο του πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στο να γίνουν τα συλλογικά αιτήματα και οι ανάγκες, πράξη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους, τους φίλους και τους συνεργάτες του και εύχομαι καλή δύναμη στους συνεχιστές του σημαντικού του έργου.»Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελιά Μάνος Χαριτάτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ