Λυσσασμένες νυχτερίδες εντοπίζονται με ανιχνευτές θερμότητας - iefimerida.gr

Λυσσασμένες νυχτερίδες εντοπίζονται με ανιχνευτές θερμότητας

Λυσσασμένες νυχτερίδες εντοπίζονται με ανιχνευτές θερμότητας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κοπάδια λυσσασμένων νυχτερίδων έχουν κατά καιρούς σκορπίσει σε διάφορες περιοχές που δεν έχουν τα κατάλληλα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα λύσσας. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι να ξεσπάνε στα -κατά τ' άλλα συμπαθή- ζωάκια και πολλά είδη να απειλούνται πλέον με εξαφάνιση. Τη λύση σε αυτόν τον «πόλεμο» δίνουν οι επιστήμονες με μία μέθοδο που υποστηρίζουν ότι αναγνωρίζει έγκαιρα ποιες νυχτερίδες έχουν λύσσα.

Με τη βοήθεια των ανιχνευτών θερμότητας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πρόσωπα των νυχτερίδων που έχουν λύσσα είναι πιο «παγωμένα» σε σχέση με τις υγιείς νυχτερίδες και σε περίπτωση που εφαρμοστεί ευρέως η μέθοδος αυτή, θα είναι δυνατή η επιτήρηση των αποικιών και η έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα, οι νυχτερίδες είναι «δεξαμενή λύσσας» αφού τα περισσότερα κρούσματα λύσσας σε ανθρώπους και ζώα προέρχονται από δάγκωμα νυχτερίδας. Η λύσσα, συνήθως μεταδίδεται με το σάλιο, στοχεύει στον εγκέφαλο και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα για τα ζώα και τους ανθρώπους, αν δεν χορηγηθεί θεραπευτική αγωγή.

Ψάχνοντας για έναν τρόπο για να εντοπίσουν τον ιό σε νυχτερίδες, ο ειδικός στη λύσσα Τζειμς Έλισον και οι συνεργάτες του στο CDC αιχμαλώτισαν ένα κοπάδι μεγάλες καφέ νυχτερίδες (Eptesicus fuscus). Λαμβάνοντας υπόψιν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν βρει αύξηση της θερμοκρασίας στα μύτες των λυσσασμένων ρακούν, η ομάδα του Έλισον περίμενε να κάνει κάποια αντίστοιχη διάγνωση

Έτσι αφού καθόρισαν την κανονική θερμοκρασία για το συγκεκριμένο είδος νυχτερίδας, στη συνέχεια χορήγησαν με ένεση σε 24 άτομα του κοπαδιού τον ιό και για τις επόμενες 20 μέρες τα παρακολουθούσαν με θερμικές κάμερες. Η παρατήρηση έδειξε ότι σε 13 από τις 21 νυχτερίδες που ανέπτυξαν λύσσα η θερμοκρασία του προσώπου τους έπεσε περισσότερο από 4 Κελσίου

«Έμεινα έκπληκτος όταν διαπίστωσα ότι τα πρόσωπα των νυχτερίδων ήταν δροσερά, επειδή η λύσσα συνήθως προκαλεί φλεγμονή και αυτό δημιουργεί θερμότητα» είπε ο Έλισον. «Κανείς δεν έχει κάνει τέτοιο πείραμα ποτέ πριν με νυχτερίδες», πρόσθεσε, και έτσι τώρα οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το τι είναι αυτό που προκαλεί τις μεταβολές της θερμοκρασίας που έχουν ανακαλυφθεί στα θηλαστικά με λύσσα.

Αν και οι θερμοανιχνευτές δεν πιάνουν κάθε περίπτωση λύσσας στην αποικία, η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι ένας τρόπος για να εντοπίσουν τον ιό σε νυχτερίδες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η ομάδα σχεδιάζει να τελειοποιήσει τη μέθοδο αυτή προκειμένου να ελέγχει μελλοντικά τα κρούσματα στις αποικίες

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ