Πιέζει η Άγκυρα για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. πριν το 2023 - iefimerida.gr

Πιέζει η Άγκυρα για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. πριν το 2023

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επτά χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005 με την Ε.Ε. και έχοντας ολοκληρώσει μόλις το ένα από τα 35 απαιτούμενα «κεφάλαια», τα οποία θα πρέπει να έχει υλοποιήσει το κάθε υποψήφιο μέλος προς ένταξη στην Ε.Ε., η Τουρκία «ελπίζει» και πάλι σε μία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη γειτονική χώρα.

Θα επιτρέψει, όμως, η Γαλλία κάτι τέτοιο; Ή θα εξακολουθήσει να εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις για τα 13 από τα κεφάλαια αυτά, συνεπικουρούμενη από την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Σε αντίθεση με τον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος, βασιζόμενος σε εθνογεωκεντρικά κριτήρια, υποστήριζε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί τμήμα της Ευρώπης, ο Φρανσουά Ολάντ έχει διαφορετική άποψη, θεωρώντας πως η ένταξή της θα πρέπει να εξεταστεί βάσει πολιτικο-οικονομικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, στο πρακτορείο Reuters «...ο Ολάντ σχεδιάζει το πρόγραμμά του για το επόμενο δίμηνο και στα σχέδιά του περιλαμβάνεται και μία επίσκεψη στην Τουρκία. Ευελπιστούμε πως προτού φθάσει στην Τουρκία θα μας ανακοινώσει τα καλά νέα της άρσης των εμποδίων σε τουλάχιστον δύο ενταξιακά κεφάλαια», τα οποία θα αφορούν την χρηματοοικονομική πολιτική και την περιφερειακή πολιτική.

Στην ερώτηση εάν η Γαλλία έχει «δώσει» θετικές ενδείξεις για την απελευθέρωση αυτών των δύο κεφαλαίων, ο Μπαγίς απάντησε πως ενδείξεις υπάρχουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ