«Να βγει η Γερμανία από την ευρωζώνη και όχι η Ελλάδα» - iefimerida.gr

«Να βγει η Γερμανία από την ευρωζώνη και όχι η Ελλάδα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να βγει η Γερμανία από την ευρωζώνη και όχι η Ελλάδα, προτείνει σε επιστολή του στους Financial Times του Λονδίνου, ο ελληνοκύπριος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου του Leicester στη Βρετανία, Πανίκος Δημητριάδης.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι το σχέδιο για την Ελλάδα δεν λειτούργησε σωστά ενώ χαρακτηρίζει ως ανοησίες τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδος και της Πορτογαλίας από την ευρωζώνη. «Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ευρωζώνη δεν αποτελεί βέλτιστη νομισματική ένωση, δεν είναι οι αδύναμες χώρες, αλλά η δύναμη της γερμανική οικονομίας. Γι αυτό το λόγο η Γερμανία πρέπει να αποχωρήσει από την νομισματική ένωση», εξηγεί.

Τονίζει δε πως το ευρώ θα μπορούσε να υποτιμηθεί στο σημείο που η ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών χωρών θα μπορούσε να αποκατασταθεί. Αυτό θα είχε ως συνέπεια μεταξύ άλλων να επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη και εμπιστοσύνη ενώ θα μειώνονταν οι τόκοι για τα ελληνικά δάνεια.

Ο κ.Δημητριάδης μάλιστα προσθέτει πως «Χωρίς τη γερμανική αντίσταση, οι ευκαιρίες δημοσιονομικής Ένωσης, οι οποίες είναι αναγκαίες για την μακροχρόνια επιβίωση της ευρωζώνης, θα αυξάνονταν», προσθέτει.

Οι δηλώσεις του Δημητριάδη προκάλεσαν το σχόλιο του γερμανικού περιοδικού Focus, το οποίο δημοσίευσε τις προτάσεις του ελληνοκύπριου καθηγητή, με ένα ιδιαίτερα ειρωνικό και επιθετικό ύφος.

«Επιτρέψτε μας κύριε Δημητριάδη να σας θυμίσουμε, ποια χώρα εξαπάτησε με ψευδείς αριθμούς την Νομισματική Ένωση: η Ελλάδα. Και ειδικά αυτή η χώρα μπορεί να κρατήσει το ευρώ, αλλά όχι ο κύριος χρηματοδότης, η Γερμανία; Έχουμε συνηθίσει ορισμένα πράγματα από τους Έλληνες. Από την άρνησή τους να πουλήσουν κρατική περιουσία, μέχρι και την ποινική δίωξη έξι συντακτών του Focus, οι οποίοι τον Φεβρουάριο του 2010 έγραψαν το κείμενο ¨Απατεώνες στην ευρωζώνη¨. Πάντα όμως καταφέρνουν οι Έλληνες να μας εκπλήσσουν με κάτι καινούργιο, όπως τώρα με τον καθηγητή Πανίκο Δημητριάδη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ