Πλήρης αντίθεση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές - iefimerida.gr

Πλήρης αντίθεση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Πλήρης αντίθεση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντίθετοι με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των μικρών (έως 250 τμ) καταστημάτων τις Κυριακές, δηλώνουν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδας αλλά και οι ομοσπονδία των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε περίοδο βαθειάς ύφεσης δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν τον τρόπο και τη ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.

«Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει. Ως τελικό αποτέλεσμα, θα είναι ανοιχτά τα «Malls» και τα εκπτωτικά χωριά (που ως γνωστόν νοικιάζουν χώρους κάτω των 250 τμ) αλλά κλειστοί μικροί έμποροι -και για πάντα», υποστηρίζει και καταλήγει:

«Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης, πρέπει να είναι έτοιμοι και για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της εμμονής τους. Ώρες λειτουργίας υπάρχουν αρκετές, χρήματα δεν υπάρχουν στις τσέπες των καταναλωτών. Οι ανοιχτές Κυριακές θα εξασφαλίσουν ότι και τα ελάχιστα διαθέσιμα που μένουν θα κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με μεγάλη διασπορά και σε χώρους κάτω των 250 τμ».

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ «απαντά» ειρωνικά στις προθέσεις του υπουργείου: «Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα "καταναλωτές", στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου Φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για "shopping therapy"» και προσθέτει:

«Προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε το υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων υπερίπτανται της πραγματικότητας ή υπηρετούν το Δόγμα: "Να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες Μικρές επιχειρήσεις. Να περιορισθεί έτσι και ο Ανταγωνισμός. Να ενταθεί ο συγκεντρωτισμός, η περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς και η χειραγώγηση των τιμών, ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα και παραγωγικότητα στις μεγάλες εναπομένουσες επιχειρήσεις"».

Τέλος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος υποστηρίζει ότι «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές συνιστά αιτία πολέμου» και δηλώνει πως η συνταγματικότητα του μέτρου θα κριθεί από τα δικαστήρια.

«Οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους εξαιρέσεις όχι μόνο θα κριθούν από τα αρμόδια δικαστήρια αντισυνταγματικές, αλλά και θα ανατραπούν από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού», ανεφέρει η ΟΙΥΕ και συμπληρώνει: «Έτσι, θα έχει γίνει η δουλειά που τους ανέθεσαν η Τρόικα και τα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα και θα εκτελεστούν εργαζόμενοι και χιλιάδες μικρομεσαίοι έμποροι. Θα κλείσουν μαζικά οι μικρές αλλά και μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ