Τα γιγάντια πάντα της Ασίας έχουν καταγωγή... ευρωπαϊκή! - iefimerida.gr

Τα γιγάντια πάντα της Ασίας έχουν καταγωγή... ευρωπαϊκή!

Αρχαία αρκούδα πρόγονος των πάντα ανακαλύφθηκε στην Ισπανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο παλαιότερος συγγενής του γιγάντιου πάντα ανακαλύφθηκε στην Ισπανία, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πρόγονοί του Ασιατικού ζώου προήλθαν ουσιαστικά από την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το Kretzoiarctos Beatrix, ηλικίας 11εκατομμίων ετών, παλιότερα ονομαζόταν Agriarctos Beatrix και η ανακάλυψη του βασίζεται σε μερικά απολιθωμένα δόντια που βρέθηκαν σε μια παλαιοντολογική περιοχή κοντά στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Το Agriarctos είναι ένα εξαφανισμένο γένος των ευρωπαϊκών αρκούδων και ένας πιθανός πρόγονος των πάντα που έζησε 8-9.000.000 χρόνια πριν.

Νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες βρήκαν ένα κομμάτι της γνάθου του Agriarctos Beatrix, επιτρέποντάς τη σύγκρισή του με εκείνη ενός άλλου αρχαίου Agriarctos που βρέθηκε στην Ουγγαρία. Με αυτό τον τρόπο, η ομάδα διαπίστωσε ότι η Agriarctos Beatrix είναι ουσιαστικά το ίδιο γένος με τα Kretzoiarctos.

Το νέο όνομα Kretzoiarctos Beatrix πάει χρονολογικά προς τα πίσω την προέλευση των γιγάντιων πάντα κατά μερικά εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που καθιστά την παλαιότερη καταγεγραμμένη ύπαρξη γιγάντιου πάντα, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Χουάν Αλμπέλα, ένα παλαιοβιολόγος στο Museo Nacional de Ciencias Naturales στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

«Ως εκ τούτου, η προέλευση αυτής της ομάδας δεν βρίσκεται στην Κίνα, όπου ζει το είδος, αλλά στις θερμές και υγρές περιοχές της νοτιοδυτικής Ευρώπης» δήλωσε ο Αμπέλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ