Στον Έλληνα καθηγητή Παύλο Αλιβιζάτο το βραβείο Νίκη 2012 - iefimerida.gr

Στον Έλληνα καθηγητή Παύλο Αλιβιζάτο το βραβείο Νίκη 2012

Στον Έλληνα καθηγητή Παύλο Αλιβιζάτο το βραβείο Νίκη 2012
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φετινό βραβείο Νίκη του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας ΑΙΤ, κέρδισε ο Παύλος Αλιβιζάτος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Berkeley και 7ος Διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence του Πανεπιστημίου Berkeley για τη σημαντική συνεισφορά του στην επιστήμη και την πρωτοποριακή του ερεύνα στη νανοτεχολογία.

Το Βραβείο Νίκη 2012 θα απονεμηθεί σε εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και θα του το αποδώσει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Σταύρος Δήμας, πρ. Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον.

Ο Παύλος Αλιβιζάτος γεννήθηκε το 1959 στο Σικάγο των ΗΠΑ, αλλά πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στην Ελλάδα. Φοίτησε σε ελληνικά σχολεία και, αφού τελείωσε το λύκειο, επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1981 και Διδακτορικό στη Φυσική Χημεία από το Πανεπιστήμιο Berkeley το 1986.

Πλέον είναι βραβευμένος χημικός και διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στην κατασκευή νανοκρυστάλλων και τη χρήση τους σε εφαρμογές ηλιακής ενέργειας. 'Εχει χαρακτηριστεί από τους πατέρες της νανο-επιστήμης και κατατάσσεται στην 5η θέση των 100 κορυφαίων χημικών της περασμένης δεκαετίας στη λίστα που έχει καταρτίσει η βιβλιομετρική εταιρεία Τόμσον-Ρόιτερς. Τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο Βολφ και θεωρείται υποψήφιος για το επόμενο Νόμπελ Χημείας. Ο καθ. Αλιβιζάτος έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 400 ερευνητικά άρθρα και έχει περισσότερες από 60.000 αναφορές στο έργο του με h-index (δείκτη Hirsch) ίσο με 107.

Τα πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις που ο Δρ. Αλιβιζάτος έχει λάβει, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: το Βραβείο Ernest Orlando Lawrence, Wolf Prize in Chemistry, το Eni Italgas Prize for Energy & Environment, το Rank Prize for Optoelectronics Award, το Wilson Prize, το Coblentz Award for Advances in Molecular Spectroscopy και το βραβείο του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Δωρητές – συμπαραστάτες του Βραβείου Νίκη 2012 είναι οι:

SUNTECH, Consolidated Contractors Company (CCC), INTRACOM Holdings, hellas online, Fujitsu, Intracom Defense, Mednautilus, Intracom Telecom, NC Logistics, Intrakat, STATUS, Intralot, Vodafone, Intrasoft International, WITEK, ACS COURIER, ALCATEL, ATLAS USA, Big Solar, Byte Computer, Cargo Book, Cosmos Business Systems, CQS Palladino, Dell, DIGIMARK, Ericsson, Firstdata, Hertz, Interamerican, Leaseplan, MINDSHARE, Oracle, Panolympia Tours, Protergia, Relational SA, Rohde & Schwarz, SAP Hellas & Cyprus, SEMICON O.E., Sensap, SIDENOR, SKODA HELLAS, Travel Plan, Union Logistics, Ηριώτης, Καθημερινή, Καμπύλη, Κρασιά Κτήμα Χατζηγεωργίου, Χαλυβουργία Ελλάδας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ