Στουρνάρας: Κάποιο κόμμα μου πρότεινε να βάλω φόρο 2.000 σε κάθε επαγγελματία [βίντεο] - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Κάποιο κόμμα μου πρότεινε να βάλω φόρο 2.000 σε κάθε επαγγελματία [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε μια πρόταση για να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα και δεν υπήρχε ποτέ συντελεστής 45%, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας που επιτέθηκε στους επικριτές του κατηγορώντας τους για υποκρισία, ενώ οι ίδιοι κάνουν ανεδαφικές προτάσεις όπως φόρος 2.000 σε κάθε επαγγελματία.

Μιλώντας χτες στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το υπουργείο πρότεινε «μια νέα κλίμακα με τρεις συντελεστές από 0 έως 25.000 ευρώ 21% , από 25-48.000 36% και από 48.000 και πάνω ήταν 45%. Αυτή ήταν η πρόταση που δώσαμε στα κόμματα» είπε και επισήμανε ότι ο ίδιος δεν πρότεινε ποτέ συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ. Αντίθετα αυτό ήταν πρόταση της Τρόικα.

«Την δώσαμε στην Τρόικα, είπε ναι, σωστό, αλλά αντιπρότεινε μια ισοδύναμη με αυτή κλίμακα αλλά με διαφορετικό τρόπο. Πράγματι εκεί εμφανιζόταν φορολογικός συντελεστής 45% πάνω από 26.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι όσοι διέρρευσαν την αντιπρόταση της Τρόικα στον Τύπο «ξέχασαν» την έκπτωση φόρου των 1950 ευρώ:

«Παράλληλα όμως και αυτό είναι που δεν πρόσεξαν όσοι το διέρρευσαν στον Τύπο με έκπτωση φόρου, δηλαδή μείωση φόρου 1950 ευρώ για όλους, από 0 ευρώ έως 500.000, 1950 ευρώ. Λοιπόν, οι δύο κλίμακες ήταν ισοδύναμες. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν αυτούς που λένε ότι δέχομαι το ένα αλλά δεν δέχομαι το άλλο. Ήταν υποκρισία, είτε αβλεψία είτε έλλειψη νηφαλιότητας είτε έλλειψη ορθολογισμού» σημείωσε και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι οι δύο προτάσεις είναι ισοδύναμες:

«Το δώσαμε στα κόμματα, το εξηγήσαμε την Παρασκευή, είπαμε ισχύει η κλίμακα που δώσαμε εμείς, απλώς το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα επισήμανε ορισμένα τεχνικά προβλήματα και αντιπρότεινε αυτό. Είναι ισοδύναμες κλίμακες. Ακριβώς ισοδύναμες. Αν δείτε οι διαφορές είναι της τάξης των 10 και 20 ευρώ σε κάθε κλίμακα. Πάρα πολύ μικρές διαφορές. Αρα δεν υπάρχει συντελεστής 45%. Πρέπει να το δεις μαζί με τη μεγάλη έκπτωση φόρου, που είναι 1950 ευρώ για όλους. Αυτή η κλίμακα ευνοεί τα χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με τα υψηλότερα. Ελπίζω αυτό να είναι αποδεκτό»

Παράλληλα, ο κ.Στουρνάρας αναφέρθηκε στις αντιπροτάσεις που έκαναν τα κόμματα στην διαβούλευση της Παρασκευής, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι οδυνηρά αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπρόταση:

«Ολοι βάζουν κόκκινες γραμμές εδώ. Εγώ έχω να ισορροπήσω μεταξύ τριών παραγόντων: τα κόμματα της συγκυβερνησης, την Τρόικα και τη συνείδησή μου και τον όρκο που έχω δώσει ως υπουργός Οικονομικών. Δεν είναι εύκολο αυτό».

«Στη συνάντηση της Παρασκευής ένα κόμμα μου πρότεινε να μπει φόρος επιτηδεύματος 2000 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες. Λέω από το καφενείο του χωριού ως τον γιατρό στο Κολωνάκι; Δεν πήρα απάντηση. Ενα άλλο κόμμα μου είπε να πανε όλα τα εισοδήματα στην κλίμακα. Λέω και οι καταθέσεις και τα αγροτικά εισοδήματα; Δεν πήρα απάντηση».

Επιμένει για τα επιδόματα τέκνων

Ο κ.Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της πρότασης για τα επιδόματα στα τέκνα, λέγοντας πως δεν είναι άδικη διότι στόχος είναι να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν ανάγκη μέσω εισοδηματικών κριτηρίων:

«Βάζουμε εισοδηματικό κριτήριο μέσω ΟΓΑ», είπε και τόνισε πως δεν είναι δυνατόν οι τρίτεκνοι να παίρνουν επίδομα χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. Παράλληλα, σημείωσε, το φορολογικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά, καθώς οι κοινωνικές δαπάνες είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι υπάρχει συμφωνία με την Τρόικα για συγκεκριμένο αριθμό αποχωρήσεων από το δημόσιο. Ακόμα τόνισε, επιβεβαιώνοντας το iefimerida.gr, ότι από την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της δόσης. Επανέλαβε πάντως ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική και δεν θα δοθεί εντολή στα Ταμεία να συμμετάσχουν.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ