Τρόικα... εσωτερικού, Τρόικα... εξωτερικού και στη μέση ο Στουρνάρας - iefimerida.gr

Τρόικα... εσωτερικού, Τρόικα... εξωτερικού και στη μέση ο Στουρνάρας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πέρα από τον πονοκέφαλο της Τρόικας... εσωτερικού, δηλαδή τις ενστάσεις που έχουν εγείρει οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για βασικές διατάξεις του νέου Φορολογικού κυρίως τη κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών, ο Γιάννης Στουρνάρας αρχίζει να νιώθει πιο έντονα τον πονοκέφαλο από τη Τρόικα... εξωτερικού, με δεδομένο ότι το Φορολογικό και η δημοσιονομική του απόδοση αποτελούν "κλειδί" τόσο για τη βιωσιμότητα του Χρέους όσο και για την αποφυγή νέων μέτρων στη 3ετία 2014- 2016.

Με βάση την απόφαση του EUROGROUP, μια από τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση των "εργαλείων" μείωσης του Χρέους (μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση χρόνου πληρωμής τόκων κ.λ.π.) είναι το Φορολογικό, κάτι που σημαίνει ότι καθυστερήσεις και παλινωδίες δεν πρόκειται να συγχωρεθούν από τους δανειστές μας, πόσο μάλλον όταν η ψήφιση του Φορολογικού εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Πέρα, όμως, από το σκέλος, στο Νέο Μνημόνιο προβλέπεται ρητώς ότι μετά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το Φορολογικό, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2014 και στη περίπτωση που διαπιστωθεί "κενό", θα πρέπει να συμφωνηθούν νέα μέτρα με τη Τρόικα τον Μάρτιο του 2013, οπότε και θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση.

Σε συνέχεια αυτού, εάν υπάρχει "κενό" και στη διετία 2015- 2016 (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μένει να εξειδικευθούν μέτρα 3,6 δισ ευρώ για τη διετία αυτή), τότε αυτό θα καλυφθεί με περαιτέρω μείωση εξαιρέσεων- απαλλαγών από τη φορολογία, με επέκταση μέτρων που λήγουν- σημειωτέον ότι η έκτακτη εισφορά λήγει ως μέτρο το 2015), με στοχευμένες περικοπές, με επανεξέταση του ΠΔΕ.

Στη περίπτωση που υπουργείο Οικονομικών και κόμματα δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Αρχηγών εντός της επόμενης εβδομάδας. Ούτως ή άλλως στις 11 του μήνα στη Βουλή θα κατατεθούν μόνο οι φορολογικές διατάξεις που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως η νέα φορολογική κλίμακα και οι νέοι συντελεστές για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ όλες οι διατάξεις τεχνικού ή εφαρμοστικού χαρακτήρα θα πάνε σε άλλο νομοσχέδιο τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά, δε, στη παρακράτηση φόρου, όπως διευκρίνισε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνεται με βάση τη νέα κλίμακα αφού συνυπολογίζεται όμως και η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ, αφού σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα κι εκείνοι που θα έχουν μειωμένο φόρο το 2014, θα επιβαρύνονταν με δυσθεώρητες κρατήσεις το 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ