Με προανακριτική για Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Με προανακριτική για Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απορρίφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο με 167 ψήφους κατά έναντι 119 υπέρ. Ωστόσο, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα εξετάσει τώρα το ενδεχόμενο να ζητήσει σύσταση ακόμη και προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει το θέμα και, όπως αφήνεται να εννοηθεί, τις ευθύνες που τυχόν φέρουν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας, όπου συζητήθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμη διεξαχθεί η ψηφοφορία, από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής έγινε γνωστό πως εάν απορριφθεί η πρόταση τότε θα καταθέσουν αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα όσα ανέφερε σε δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, θα ζητήσει τη δικογραφία με τις αναφορές του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, για να ενημερωθεί και μετά θα αποφασίσει αν θα καταθέσει εκ νέου πρόταση για εξεταστική επιτροπή ή για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ο κ. Παπαδημούλης αν και δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι το κόμμα του θα προχωρήσει σε πρόταση για συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, δεν το απέκλεισε κιόλας. Όπως είπε χαρακτηριστικά για την κατάθεση πρότασης Προανακριτικής Επιτροπής απαιτούνται 30 υπογραφές βουλευτών και Εξεταστικής 60, ενώ η συζήτησή της πρέπει να οριστεί εντός 15 ημερών, «όχι τρεις μήνες που έκανε να συζητηθεί η σημερινή».

Πάντως, η Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να καταθέσει από κοινού αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης, όταν ρωτήθηκε για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνυπογράψει τη σχετική πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απάντησε πως «εμείς είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη και στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις».

Καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο

Με 167 ψήφους κατά, έναντι 119 ψήφων υπέρ – σε σύνολο 286 βουλευτών - απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 14 βουλευτές.

Ειδικότερα, από τη ΝΔ απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης και Βασιλική Κατριβάνου. Από τη ΔΗΜΑΡ απουσίαζε η Μαρία Γιαννακάκη και η Ασημίνα Ξηροτύρη. Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες η Ελενα Κουντουρά και από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης και Νίκος Σταυρογιάννης.

Την πρόταση της Κουμουνδούρου καταψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλαδή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Κατά της πρότασης ψήφισαν οι διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, Άντζελα Γκερέκου, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος, Μιχάλης Κασσής και ο διαγραφείς από τη ΝΔ Θεόδωρος Σολδάτος. Κατά της πρότασης ψήφισε και ο ανεξαρτητος πλέον βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Η αντιπαράθεση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, εστιάστηκε σε τρεις βασικές παραμέτρους: Στην πολιτική βούληση για τη δρομολόγηση μιας τέτοιας διαδικασίας, στο επίκαιρο ή μη της έναρξής της κατά την παρούσα περίοδο και τέλος, στη στόχευσή της, όπως αποτυπώνεται και στο κείμενό της.

«Είχα κάποτε μιλήσει για την "ομερτά" της πολιτικής ζωής και είχα κατηγορηθεί γι' αυτό. Οι λέξεις όμως παίρνουνε εκδίκηση: Βλέπουμε για ακόμα μία φορά τη συνωμοσία της σιωπής και τη συγκάλυψη. Μόνο που σήμερα υπάρχει και τρίτος: Είναι "η Δημοκρατική Αριστερά της ευθύνης", που αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη της συγκάλυψης και του ξεπλύματος του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η στάση αυτή του κ.Τσίπρα οδήγησε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, να διαπιστώσει πως «ανομολόγητος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ρωγμής στην κυβέρνηση».

«Ποια θα είναι η εικόνα που θα διαμορφωθεί για μία χώρα, που αντί να ασχολείται με τα προβλήματά της, μπαίνει σε μια διελκυστίνδα ιδεολογικοπολιτικών διαφορών, που μπορούν να οδηγήσουν και σε καταστάσεις εσωτερικού διχασμού; Εσείς ως επενδυτές θα διακινδυνεύατε τα χρήματά σας;» αναρωτήθηκε επιπροσθέτως ο κ. Σταμάτης.

Αγρια κόντρα Βενιζέλου-Τσίπρα

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ξέσπασε άγρια κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι «έγιναν λαγοί της πολιτικής εξαθλίωσης του λαού». Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των άλλων δύο κομμάτων θριαμβολογούν από το φόβο τους, για να αποφύγουν τις ευθύνες τους.

Επίσης επιτέθηκε με εξαιρετική δριμύτητα κατά της ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι στη συνωμοσία της σιωπής και στη συγκάλυψη που βρίσκεται επί χρόνια σε εξέλιξη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και ένας τρίτος εταίρος.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα ως υπονομευτή της χώρας και την προσπάθειας που καταβάλει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποθαρρύνει τους επενδυτές, ακυρώνει εκ προοιμίου της αποκρατικοποιήσεις και προσπαθεί να υπονομεύσει το εγχείρημα επαναγοράς ομολόγων. Τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σε διαφορετικά σημεία ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνει τη χώρα στην καταστροφή, το χάος και το θάνατο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας ότι η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωνή του παρελθόντος, αλλά και ότι το αρχικό ετερόκλητο «αντιμνημονιακό» μέτωπο εξέθρεψε στοιχεία εκφασισμού της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ