Σοσιαλιστές, μόνοι, ψάχνουν σωσίβιο στην ανύπαρκτη Κεντροαριστερά - iefimerida.gr

Σοσιαλιστές, μόνοι, ψάχνουν σωσίβιο στην ανύπαρκτη Κεντροαριστερά

Σοσιαλιστές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς πυξίδα κινείται ο χώρος της Κεντροαριστεράς που βρίσκεται ανάμεσα στην ιδεολογική ομίχλη και την εκλογική κατάρρευση. Η πάλαι ποτέ κραταιά σοσιαλιστική παράταξη, κομμένη σε εκατό κομμάτια, θυμίζει λαβύρινθο προσωπικών φιλοδοξιών, πικριών και απαισιοδοξίας για το μέλλον.

Στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αλλαπάλληλα σοκ η δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Επίκαιρα και το κατατάσσει τελευταίο κόμμα στη Βουλή με 5%! Τα στελέχη της Ιπποκράτους φοβούνται ότι από τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό -με δεδομένη την ύφεση και την ανεργία που θα σαρώσει τα νοικοκυριά το 2013- μπορεί να κατρακυλήσει στο 3%.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δίνει σταθερό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, έναντι 26,5% της Νέας Δημοκρατίας.

Τρίτο κόμμα για μια ακόμα φορά η Χρυσή Αυγή με 12,5% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,5% και τελευταίο το ΠΑΣΟΚ με 5%.

Κινήσεις και κινήματα

Πέντε κινήματα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώθηκαν χθες σε μια εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 και συζήτησαν για το μέλλον του χώρου.

Πρόκειται για τις κινήσεις πολιτών Κοινωνικός Σύνδεσμος, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Π80, Πολιτεία 2012 και Πρωτοβουλία 8 οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με μια αγωνία: να ευρεθεί χώρος για μια σύγχρονη και μεταρρυθμιστική σοσιαλδημοκρατία.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης αλλά και ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Ναπολέων Μαραβέγιας.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης και ο Νίκος Μπίστης, από το ΠΑΣΟΚ ήταν παρών ο βουλευτής και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Μανιάτης ενώ συμμετείχε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο Νίκος Μπίστης ζήτησε από τα στελέχη της κεντροαριστεράς να φτιάξουν το μέλλον με νέα υλικά και οι παλιότεροι να κάνουν πίσω -αλλά να μη φύγουν- για τους νεότερους. Επιπλέον ζήτησε να δημιουργηθεί ένα σταθερό φόρουμ στο οποίο θα κατατεθούν όλα τα μεγάλα προγραμματικού τύπου θέματα που πρέπει να λύσουν.

Ο Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να συγχωνευθούν όλες οι κινήσεις του χώρου σε έναν φορέα και πρόσθεσε ότι ο στόχος της δημιουργίας μιας παραγωγικής Ελλάδας είναι θέμα πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό.

Μανιάτης: Εμείς τα φάγαμε

Το ακροατήριο ηλεκτρίστηκε όταν ο Γιάννης Μανιάτης ότι «έχει συντελεστεί ένα διαγενεακό έγκλημα στη χώρα γιατί 40άρηδες, 50άρηδες και 60άρηδες περάσαμε καλά κλέβοντας τους 30άρηδες, τους 20αάρηδες και τους αγέννητους. Αρα χρωστάμε».

«Εμείς δεν χρωστάμε» του φώναξε κάποιος από το κοινό ενώ ένας τρίτος από το αμφιθέατρο απάντησε «Ολοι χρωστάμε».

Στην εκδήλωση έγιναν πολλές ομιλίες και παρεμβάσεις με θέμα την Ευρώπη, τους θεσμούς, τη διαφάνεια και τις μεταρρυθμίσεις.

Συνέδριο-σωσίβιο

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για Συνέδριο εν μέσω αμφισβήτισης, αρνητικών δημοσκοπήσεων και εσωκομματικών προβλημάτων.

Το Σάββατο το ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στον Πολυχώρο Αθηναΐδα στην οποία αναμένεται ο πρόεδρος του κόμματος να ζητήσει από τα στελέχη «να προχωρήσουμε όλοι μαζί» ούτως ώστε στο προσεχές Συνέδριο να τεθούν οι βάσεις για την ανασύσταση του κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη συναντηθεί με στελέχη που απομακρύνθηκαν από την Ιπποκράτους, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Από την πλευρά της η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου πραγματοποιεί εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη «προκειμένου να αποτρέψουμε την καθοδική πορεία του κινήματος».

Φωτογραφία: Eurokinissi / Γεωργία Παναγοπούλου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ