Ψάχνουν «ζεστό χρήμα» – Σε 48 δόσεις η ρύθμιση οφειλών στην Εφορία - iefimerida.gr

Ψάχνουν «ζεστό χρήμα» – Σε 48 δόσεις η ρύθμιση οφειλών στην Εφορία

Ψάχνουν ζεστό χρήμα – Σε 48 δόσεις η ρύθμιση οφειλών στην Εφορία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Κωδικός: ρευστότητα», θα μπορούσε να ονομάζεται η επιχείρηση που στήνει το οικονομικό επιτελείο για να αναθερμάνει όχι μόνο την αγορά αλλά και τα ταμεία του Δημοσίου, διαπιστώνοντας ότι η συμφωνία του EUROGROUP μπορεί να βελτιώνει το κλίμα, αλλά δεν προκαλεί το επιθυμητό σοκ ούτε βέβαια θα φέρει εδώ και τώρα «ζεστό» χρήμα ικανό για να αναστρέψει πλήρως την εικόνα στη πραγματική οικονομία.

Από τη μια μεριά, σήμερα κιόλας ο Χρήστος Σταϊκούρας θα θέσει τους κανόνες για τη σταδιακή εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί «κούρεμα» στις εν λόγω οφειλές, ανάλογο με αυτό που έγινε στους προμηθευτές των νοσοκομείων στη τελευταία ρύθμιση, όπως επίσης στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αναμένουν την «ένεση» προς τον ΕΟΠΥΥ για να εξοφληθούν. Σημειώνεται ότι οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ανέρχονται στα 8,3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 850 εκατ. Ευρώ αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ, την ώρα που στα συρτάρια των εφοριών βρίσκονται ανέλεγκτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα θα δοθεί στις οφειλές που χρονολογούνται από το 2011.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών αναζητά «ρευστό» για τα δικά του ταμεία, διαπιστώνοντας ότι η άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων, έχουν εκτινάξει στα ύψη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Μόνο οι φετινές οφειλές φτάνουν στα 11 δισ. ευρώ και συνολικά μιλάμε πλέον για 54 δισ. ευρώ, καθιστώντας μονόδρομο την επανεξέταση του ισχύοντος πλαισίου Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Κι επειδή έχει γίνει προφανές ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί δεν έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών, αδυνατώντας λόγω Μνημονίου να φέρει νέα ρύθμιση ανάλογη των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτίωση θα αφορά στα κριτήρια για τον αριθμό των δόσεων, τα οποία θα γίνουν πιο ελαστικά και θα οδηγούν πρακτικά σε ρύθμιση έως και σε 36 δόσεις, με τη δόση να πέφτει ακόμα και κάτω από τα 100 ευρώ! Στη περίπτωση, δε, που κάποιος αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτή τη ρύθμιση, θα επεκτείνεται ο αριθμός των δόσεων έως τις 48.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ