Επιδημίες γρίπης θα προβλέπει η Google χάρη σε νέα υπηρεσία - iefimerida.gr

Επιδημίες γρίπης θα προβλέπει η Google χάρη σε νέα υπηρεσία

Επιδημίες γρίπης θα προβλέπει η Google χάρη σε νέα υπηρεσία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικάνοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η πρόβλεψη των επιδημιών γρίπης είναι πιθανώς εφικτή με τον ίδιο τρόπου που μετεωρολόγοι προβλέπουν τον καιρό, με τη βοήθεια της Google.

H έρευνα χρησιμοποιεί στοιχεία σε πραγματικό χρόνο που έχουν συλλεχθεί από το Google σχετικά με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με υπολογιστικά μοντέλα που προβλέπουν την εξάπλωση της γρίπης στο χώρο και τον χρόνο και φιλοδοξεί με τη μέθοδο αυτή να κάνει προβλέψεις, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, σχετικά με τη σοβαρότητα και τη χρονική διάρκεια μιας νέας επιδημίας γρίπης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέφρι Σάμαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κολούμπια, έκαναν μια πιλοτική μελέτη στην περιοχή της Νέας Υόρκης και ευελπιστούν ότι αν όλα πάνε καλά μετά τις δοκιμές και σε άλλες πόλεις και περιοχές των ΗΠΑ, το σύστημά τους θα είναι έτοιμο να παρέχει τις πρώτες προβλέψεις του από το 2013.

Η έγκυρη πρόβλεψη με σχετική έστω ακρίβεια, έξι βδομάδες πριν το ξέσπασμα της επιδημίας, θα βοηθήσει τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να έχουν έγκαιρα τα απαραίτητα αποθέματα φαρμάκων και να τις διοχετεύσουν στις περιοχές που θα τα χρειαστούν περισσότερο.

Όπως είπε ο Σάμαν, μια έγκαιρη πρόβλεψη, έξι εβδομάδες πριν το ξέσπασμα της νέας επιδημίας, θα είναι αρκετή για να γίνει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τις Αρχές. Όπως ανέφερε, τα σχετικά «δελτία γρίπης» θα μπορούσαν μάλιστα να μεταδίδονται μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και μάλιστα στο πλαίσιο των μετεωρολογικών δελτίων.

Όπως οι μετεωρολογικοί δορυφόροι και οι επίγειοι σταθμοί παρέχουν σε συνεχή βάση τα αναγκαία δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την τροφοδότηση των μετεωρολογικών μοντέλων πρόβλεψης, έτσι και στην περίπτωση της γρίπης τα σχετικά στοιχεία λαμβάνονται από το online εργαλείο "Flu Trends" (Τάσεις Γρίπης) της Google. Το οποίο από το 2008, χρησιμοποιεί τις αναζητήσεις των χρηστών από όλο τον κόσμο για να εντοπίσει πού αρχίζει να ξεσπάει ένα νέο κύμα γρίπης και πώς εξελίσσεται διαχρονικά και γεωγραφικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ